Trans-Africa Highway 5

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
TAH 5
Begin Dakar
Einde N'Djamena
Lengte 4.500 km
Route

Dakar

Thiès

Tambacounda

Kayes

Bamako

Sikasso

Bobo-Dioulasso

Ouagadougou

Fada-Ngourma

Niamey

Maradi

Katsina

Kano

Potiskum

Maiduguri

N'Djamena

De Trans-Africa Highway 5 (TAH 5) is een Trans-Africa Highway in Afrika. De route vormt een oost-westverbinding door de Sahel en heet daardoor ook wel de Trans-Sahelian Highway. De route verloopt via de hoofdsteden van de landen op de route, namelijk Dakar, Bamako, Ouagadougou, Niamey en N'Djamena. De route voert door Senegal, Mali, Burkina Faso, Niger, Nigeria, Kameroen en Tsjaad. De Trans-Africa Highway 5 is circa 4.500 kilometer lang.

Route

De Trans-Africa Highway 5 voert over de volgende wegen;

land route traject lengte (km)
Senegal A1 Dakar - Blaise Diagne International Airport 52 km
Senegal A2 Blaise Diagne International Airport - Mbour 40 km
Senegal N1 Mbour - Fatick - Kaolack - Tambacounda - Nayé 555 km
Mali N1 Nayé - Kayes - Lakamane - Bamako 715 km
Mali N7 Bamako - Bougouni - Sakasso 375 km
Mali N10 Sakasso - Kenedougou 45 km
Burkina Faso N8 Kenedougou - Bobo-Dioulasso 130 km
Burkina Faso N1 Bobo-Dioulasso - Ouagadougou 355 km
Burkina Faso N4 Ouagadougou - Fada-Ngourma 215 km
Burkina Faso N6 Fada-Ngourma - Kantchari - Fottyango 170 km
Niger N6 Fottyango - Niamey 110 km
Niger N1 Niamey - Dosso - Maradi 660 km
Niger N9 Maradi - Nieoulla 45 km
Nigeria A9 Nieoulla - Katsina - Kano 225 km
Nigeria A237 Kano - Misau 275 km
Nigeria A3 Misau - Potiskum - Damaturu - Maiduguri - Gambaru 450 km
Kameroen N1A Gambaru - Doubabé Gos 75 km
Kameroen N1 Doubabé Gos - N'Djamena 40 km

Status

Stand: januari 2022

Senegal

De route in Senegal is volledig verhard. Het westelijk deel wordt gevormd door twee autosnelwegen, de A1 en de A2 tot Mbour. Vanaf Mbour volgt de route de oudere N1 tot de grens met Mali. Dit is een enkelbaans, geasfalteerde weg.

Mali

De route in Mali is volledig verhard. Vanaf de Senegalese grens volgt deze de N1 naar Bamako. Een alternatieve route voert zuidelijker en is ook verhard. Daarnaast is er tussen Tambacounda in Senegal en Bamako in Mali een zuidelijke, alternatieve route via Kedougou en Kéniéba, die de Malinese N24 omvat. Deze route is echter niet doorgaand te berijden, in het grensgebied van Senegal en Mali ontbreekt deze wegverbinding. In het zuiden van Mali volgt de Trans-Africa Highway 5 de geasfalteerde N7 van Bamako naar Sakasso en vanaf daar de N10 vanaf Sakasso naar de grens met Burkina Faso.

Burkina Faso

Het volledige traject door Burkina Faso is een geasfalteerde weg. In het westen van Burkina Faso volgt de Trans-Africa Highway 5 de N8 vanaf de Malinese grens naar Bobo-Dioulasso, de tweede stad van Burkina Faso. Dit is een verharde weg, maar ook een eenvoudige weg. Tussen Bobo-Dioulasso en Ouagadougou volgt de route de N1, de belangrijkste wegverbinding van het land. Dit is een geasfalteerde weg in variabele staat. Oostelijk van Ouagadougou volgt de route de N4 naar Fada-Ngourma en daarna de N6 naar de grens met Niger.

Niger

Ook in Niger is de gehele route geasfalteerd. Grotendeels is dit een eenvoudige asfaltweg. De route volgt de N6 vanaf de grens tot de hoofdstad Niamey, waar ook een brug over de Niger is, dit is de belangrijkste brug op de gehele Trans-Africa Highway 5. Oostelijker volgt de route de N1 tot Maradi en daarna de N9 zuidwaarts tot de grens met Nigeria.

Nigeria

Het traject door Nigeria is grotendeels geasfalteerd, behalve het oostelijkste deel tot de grens met Kameroen. Ook is een behoorlijk groot deel van de route in Nigeria van 2x2 rijstroken voorzien. In het noordwesten van Nigeria volgt de route de A9 via Katsina naar Kano. In de regio Kano telt de weg 2x2 rijstroken. Vanaf Kano naar Potiskum volgt de route formeel de A237, maar iets noordelijker verloopt een kortere, beter uitgebouwde dubbelbaans weg naar Potiskum. Vanaf Potiskum tot Maiduguri volgt de route de A3 die over de gehele route tot Maiduguri 2x2 rijstroken telt. Oostelijk van Maiduguri is de A3 nog geasfalteerd tot Dikwa, maar de laatste 50 kilometer tot de grens met Kameroen bij Gambaru is onverhard.

Kameroen

In Kameroen volgt de route eerst de N1A naar het dorp Doubabé Gos. Dit traject is een onverharde zandweg. Vanaf Doubabé Gos volgt de route de belangrijke N1 die wel is geasfalteerd tot de grens met Tsjaad.

Tsjaad

Het laatste deel in Tsjaad voert tot in de hoofdstad N'Djamena, die net over de grens ligt. Dit deel is verhard en er zijn twee grotere bruggen, eerst over de grensrivier Logone en daarna over de grotere rivier Chari.

Geschiedenis

Van oorsprong was deze route de belangrijkste oost-westverbinding in West-Afrika. Vanwege de extreme neerslag in de landen aan de kust is daar nooit een goed wegennet tot stand gekomen, waardoor een noordelijker gelegen route meer logisch was. Ook waren deze landen minder instabiel.

Omdat deze route via de hoofdsteden van de landen op de route voert was dit in de meeste landen in het binnenland de primaire wegverbinding en vaak de eerste geasfalteerde weg. In een asessment uit 2003 bleek dat er nog 640 kilometer onverhard was, hoofdzakelijk op twee trajecten, namelijk in het uiterste oosten van Senegal en het traject ten westen van Bamako in Mali, evenals een traject in het grensgebied van Nigeria en Kameroen.[1] Het traject in Mali is in 2010 geasfalteerd, waarmee het westelijk deel van de route volledig verhard was. Het oostelijke deel in het oosten van Nigeria en uiterste noorden van Kameroen was in 2022 nog steeds onverhard.

Het traject door Burkina Faso volgt de belangrijkste wegverbinding van het land, vanaf Koloko via Bobo-Dioulasso en de hoofdstad Ouagadougou naar Niamey in Niger. Deze corridor is in de periode 1968-1986 als een verharde weg aangelegd. Dit is altijd de belangrijkste wegverbinding van Burkina Faso geweest. Een wat langere tijd ontbrekende schakel was tussen Mali en Burkina Faso, waar de weg tussen Sikasso in Mali en Koloko in Burkina Faso in 2003 gereed kwam als een verharde weg. Hiermee werd Bamako met Bobo-Dioulasso verbonden, de tweede stad van Burkina Faso.

De grootste upgrades aan de route zijn uitgevoerd in Senegal en Nigeria. In Senegal is het traject vanaf Dakar via de luchthaven naar Mbour als een autosnelweg uitgevoerd, dit is in fases tussen 2008 en 2019 opengesteld. In Nigeria zijn grote delen van de route met 2x2 rijstroken uitgevoerd. In de periode 2009-2012 is het oostelijk deel tussen Potiskum en Maiduguri naar 2x2 rijstroken verbreed. Later is ook het traject van Kano naar Potiskum vervangen door een betere wegverbinding noordelijker via Azare, die 2x2 rijstroken telt. Deze wegverbinding kwam in 2021 gereed als een kortere en snellere route voor verkeer tussen Kano en Maiduguri.[2]

In Mali en Senegal wordt gesproken over de realisatie van een tweede wegverbinding voor verkeer tussen Bamako en Dakar, die zuidelijker verloopt dan de Trans-Africa Highway 5.[3] Het wordt gezien als een alternatieve route van de Trans-Africa Highway 5, die vanaf Tamacounda via Kedougou naar Bamako verloopt. De ontwikkeling hiervan kreeg echter na het volledig asfalteren van de noordelijke route minder prioriteit.

Noodzakelijke verbeteringen

  • Het traject van Dikwa in Nigeria tot Doubabé Gos is nog onverhard. Dit moet geasfalteerd worden.
  • modernisatie van de oudere asfaltwegen in landen als Niger, Burkina Faso en Mali.
  • upgrade van de route rond grote steden, met name in de hoofdsteden en de grote steden in Nigeria.

Referenties

Trans-African Highway network

Trans-Africa Highway 1Trans-Africa Highway 2Trans-Africa Highway 3Trans-Africa Highway 4Trans-Africa Highway 5Trans-Africa Highway 6Trans-Africa Highway 7Trans-Africa Highway 8Trans-Africa Highway 9Trans-Africa Highway 10