Trans-Canada Highway in Ontario

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Trans-Canada Highway.svg
Trans-Canada Highway Ontario map.png
TCH
Begin Kenora
Einde Saint Davids
Lengte 2.123 km
Route

Manitoba Highway 1 MB.png

Centrum.svg Kenora

Centrum.svg Dryden

Centrum.svg Thunder Bay

Centrum.svg North Bay

Centrum.svg Pembroke

Centrum.svg Arnprior


Ontario 417.png

Centrum.svg Ottawa

grens met Québec A40 Quebec.svg

De Trans-Canada Highway is een highway in Ontario, Canada. De weg vormt een oost-westroute door het midden en oosten van de provincie, en heeft diverse aftakkingen. De hoofdroute voert vanaf de grens met Manitoba via Thunder Bay en North Bay naar Ottawa, en verder naar de grens met Québec. Deze route is 2.123 kilometer lang. Daarnaast zijn er diverse alternatieve routes die ook onderdeel van de Trans-Canada Highway zijn.

Route

Een groot deel van de route wordt gevormd door de Highway 17. Tussen Thunder Bay en North Bay zijn er twee routes, de Highway 17 via Sault Ste. Marie of de Highway 11, die een noordelijkere route voert, een afgelegen route die geen grote plaatsen aandoet. De noordelijke route is iets korter dan de zuidelijke, maar het scheelt slechts 30 kilometer. Beide routes komen in North Bay weer samen, waarna de Highway 17 de rest van de route naar Arnprior aflegt. Vanaf Arnprior is de Trans-Canada Highway een snelweg, het eerste lange snelwegsegment sinds Alberta. De Highway 417 in Ontario voert door de Canadese hoofdstad Ottawa, en eindigt op de grens met Québec.

In het westen van Ontario is er nog een alternatieve route vanaf Kenora die via de Highway 71 zuidwaarts voert naar International Falls aan de grens met de Verenigde Staten, en dan de Highway 11 naar Thunder Bay, waarna men weer op de hoofdroute uitkomt.

Opvallend aan de Trans-Canada Highway in Ontario is dat hij de grootste stad, Toronto, niet aandoet. De weg blijft er honderden kilometers ten noorden van. Ook is er geen aftakking die Toronto bedient. Wel is er een aftakking van de Trans-Canada Highway die vanaf Greater Sudbury zuidwaarts loopt tot vlak voor Barrie, en dan via Peterborough naar Ottawa loopt. Deze route wordt echter amper als zodanig gebruikt.

Geschiedenis

De Highway 17 werd in 1920 voor het eerst als een provinciale weg van Ontario aangewezen. Sinds 1925 is deze weg als de Highway 17 genummerd. De aanleg van de weg zelf begon pas in 1926, en het deel ten noorden van het Lake Superior is pas in de jaren 50 aangelegd. Op 17 september 1960 werd de weg voltooid, toen een laatste deel van 266 kilometer door de wildernis van Ontario werd gecompleteerd. Sinds 1967 is de gehele weg verhard, toen het laatste graveldeel werd verhard. Sinds de jaren 60 is het oostelijk deel in de regio Ottawa vervangen door een snelweg, de Highway 417.

Toekomst

Er zijn geen concrete plannen om de Highway 17 op termijn naar een snelweg om te bouwen vanaf de grens met Manitoba tot aan North Bay. Er zijn wel wensen om de Highway 417 als freeway vanaf North Bay tot Arnprior aan te leggen. En voltooiing van de Highway 17 / 417 door geheel Ontario is echter niet op afzienbare termijn te verwachten.

Belang

In Northern Ontario is de Trans-Canada Highway de enige doorgaande route tussen het westen en oosten van Canada. Als benaming heeft de weg in Ontario echter minder belang, de wegnummers Highway 11 & 17 worden veel vaker gebruikt. Daarnaast heeft de Trans-Canada Highway voor het overgrote deel van de inwoners van Ontario weinig belang, omdat veruit de meeste inwoners in Southern Ontario wonen, waar de Trans-Canada Highway nauwelijks doorheen loopt, en bovendien geen logische route voor veel mensen vormt.

Verkeersintensiteiten

In 2007 reden dagelijks 2.000 tot 3.000 voertuigen tussen de grens met Manitoba en Thunder Bay. Het deel tussen Thunder Bay en Sault Sainte Marie telt vergelijkbare intensiteiten, en 4.000 tot 5.000 voertuigen tussen Sault Sainte Marie en Sudbury, stijgend naar 11.000 voertuigen dichter bij Sudbury. Tussen Sudbury en North Bay rijden 5.000 tot 8.000 voertuigen, stijgend naar 13.000 voertuigen bij het einde van Highway 17 bij Arnprior.[1]

Referenties

Trans-Canada Highway.svg Trans-Canada Highway Trans-Canada Highway.svg

Hoofdroute: Highway 1 in British ColumbiaHighway 1 in AlbertaHighway 1 in SaskatchewanHighway 1 in ManitobaTrans-Canada Highway in OntarioTrans-Canada Highway in QuébecTrans-Canada Highway in New BrunswickTrans-Canada Highway in Prince Edward IslandTrans-Canada Highway in Nova ScotiaTrans-Canada Highway in Newfoundland and Labrador

Yellowhead Highway: Highway 5 in British ColumbiaHighway 16 in British ColumbiaHighway 16 in AlbertaHighway 16 in SaskatchewanHighway 16 in Manitoba