Trans-Canada Highway in Québec

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
TCH
Begin Rigaud
Einde Degelis
Lengte 597 km
Route

De Trans-Canada Highway is een highway in Québec, Canada. De weg vormt een oost-westroute door het zuiden van de provincie, en is vrijwel volledig als een autoroute uitgebouwd. De weg is 597 kilometer lang.

Route

De Trans-Canada Highway volgt in Québec een aantal snelwegen. De weg begint op de grens met Ontario bij Rigaud, en verloopt dan via de A40 naar Montréal, waarna de weg een stuk over de A25 loopt, en onder de Saint Lawrence doorgaat. Daarna volgt de weg de A20 langs de stad Québec naar Rivière-du-Loup. De A85 is daarna onderdeel van de Trans-Canada Highway. Het laatste deel tot de grens met New Brunswick is het enige deel dat geen snelweg is, en wordt gevormd door de Route 185.

Geschiedenis

De Trans-Canada Highway is in de provincie Québec het beste uitgebouwd van alle Canadese provincies, praktisch de gehele route is een autoroute. De aanleg van het eerste stuk autoroute waarvan de Trans-Canada Highway onderdeel zou worden was de A40 in Montréal in de jaren '50, het eerste deel opende in 1959 voor het verkeer. In 1966 opende de A40 ter hoogte van de grens met Ontario en in 1969 opende het laatste deel van de A40 in de regio Montréal (voor wat betreft het een onderdeel van de Trans-Canada Highway is). De kruising van de Saint-Laurent (St. Lawrence) verloopt via de Pont-Tunnel Louis-Hippolyte-La Fontaine, deze opende in 1967 voor het verkeer.

De A20 tussen Montréal en Rivière-du-Loup begon begin jaren '60 in aanleg te gaan. Een groot deel van de snelweg opende in 1964 voor het verkeer tot aan de stad Québec. In 1972 reikte de snelweg tot Rivière-du-Loup. Het oostelijkste deel van de Trans-Canada Highway in Québec is later aangelegd, en betrof de aanleg van de A85. Deze opende grotendeels tussen 2005 en 2014 voor het verkeer, maar is nog niet geheel voltooid.

Referenties


Trans-Canada Highway

Hoofdroute: Highway 1 in British ColumbiaHighway 1 in AlbertaHighway 1 in SaskatchewanHighway 1 in ManitobaTrans-Canada Highway in OntarioTrans-Canada Highway in QuébecTrans-Canada Highway in New BrunswickTrans-Canada Highway in Prince Edward IslandTrans-Canada Highway in Nova ScotiaTrans-Canada Highway in Newfoundland and Labrador

Yellowhead Highway: Highway 5 in British ColumbiaHighway 16 in British ColumbiaHighway 16 in AlbertaHighway 16 in SaskatchewanHighway 16 in Manitoba