Trans-European Motorways
De Trans-European Motorways (TEM) is een in ontwikkeling zijnd netwerk van autosnelwegen in Centraal-, Oost- en Zuidoost-Europa. Het is een project van UNECE, onderdeel van de Verenigde Naties. Het project loopt parallel aan TER (Trans-European Railways).[1]
Doelen
Het doel van de Trans-European Motorways in voornoemde delen van Europa zijn om de verschillen in de omvang van de netwerken in West-Europa en Centraal/Oost/Zuidoost-Europa te verkleinen en op elkaar aan te laten sluiten. De TEM is de ruggengraat van de Pan-European Road Corridors die een latijns cijfer hebben in het zuidoosten van Europa.
Geschiedenis
De Trans-European Motorways werd in 1977 gecreëerd als project van UNECE, die ook de E-wegen in Europa administratief beheert. Het project kreeg in voormalig communistisch Europa pas vanaf de jaren '90 enige vorm. Na 2000 versnelden de projecten. Eind 2012 bestond het geplande netwerk uit 25.000 kilometer, waarvan 13.200 kilometer in gebruik was.
Lidstaten
Er zijn 15 lidstaten, namelijk Armenië, Bosnië-Herzegovina, Bulgarije, Georgië, Hongarije, Italië, Kroatië, Litouwen, Oostenrijk, Polen, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Tsjechië en Turkije. Azerbeidzjan zal ook lid worden. Daarnaast zijn er de observerende staten Montenegro, Oekraïne, Servië en Zweden.
In 2011 was het netwerk het meest voltooid in Oostenrijk, Italië, Slovenië, Turkije en Litouwen. De meeste ontbrekende verbindingen waren nog in Georgië, Bosnië-Herzegovina en Roemenië.
Van het geplande netwerk ligt het grootste deel in Turkije, namelijk 27,9%. Daarnaast liggen grotere delen in Polen en Roemenië.
Bewegwijzering
De Trans-European Motorways worden incidenteel op wegwijzers aangegeven met "TEM" in Roemenië. In principe worden dergelijke corridors met de landelijke wegnummers aangegeven.