Trans-Labrador Highway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
TLH
Begin Labrador City
Einde Blanc-Sablon
Lengte 1.140 km
Route

Québec

Labrador City

Happy Valley / Goose Bay

Mary's Harbour

Red Bay

Forteau

Québec

De Trans-Labrador Highway is een hoofdweg in Newfoundland and Labrador, gelegen in het noordelijke Labrador. De route vormt een haak door het zuiden van Labrador en loopt eerst van west naar oost, dan noord-zuid en vervolgens oost-west en begint- en eindigt op de grens met de provincie Québec. Een aantal kleine plaatsen die de belangrijkste plaatsen van Labrador zijn, liggen op de 1.140 kilometer lange route. De Trans-Labrador Highway is volledig verhard.

Wegnummering

De hoofdroute is de Route 500, die oost-west loopt vanaf de grens met Québec bij Labrador City tot Happy Valley-Goose Bay. De Route 510 vormt de rest van de route vanaf Happy Valley tot de grens met Québec bij L'Anse-au-Clair. Een zijtak is de Route 530 naar Cartwright.

Routebeschrijving

De Trans-Labrador Highway is een voortzetting van de Route 389 van de provincie Québec en voert zo'n 560 kilometer zuidwaarts naar Baie-Comeau aan de monding van de Saint Lawrence. Vanaf dit punt is het 1.000 kilometer naar de stad Québec. De weg begint nabij Labrador City, de één na grootste plaats op de route van de Trans-Labrador Highway. Dit gebied is een centrum van de mijnbouw.

De Trans-Labrador Highway voert over 550 kilometer oostwaarts naar Happy Valley/Goose Bay, de grootste plaats van Labrador met 7.500 inwoners. Tussen beide plaatsen ligt uitgestrekte wildernis. De route is volledig geasfalteerd. Het gebied is enigszins bergachtig maar heeft geen bijzonder grote hoogteverschillen. De belangrijkste plek op de 550 kilometer tussen beide plaatsen is Churchill Falls, waar een groot stuwmeer ligt.

Vlak voor Happy Valley-Goose Bay slaat de route naar het zuidoosten af en verloopt nog 450 kilometer verder oostwaarts tot men de oostkust van Labrador bij Mary's Harbour bereikt. Dit deel van de route voert door wat vlakkere wildernis. Er zijn nauwelijks zijwegen of gehuchten op de route. Vanaf Mary's Harbour buigt de weg naar het zuidwesten af, om de kust van Labrador te volgen. Op dit deel van de route zijn wat meer dorpen. Het laatste dorp op de route is L'Anse-au-Clair, waarna de grens met Québec volgt en de Route 138 in Québec verder gaat naar het westen.

Geschiedenis

De oorspronkelijke Trans-Labrador Highway verliep oost-west vanaf Labrador City tot Happy Valley-Goose Bay en was 549 kilometer lang. Deze route was in 1992 voltooid, maar grotendeels een gravelweg. In de periode 2009-2014 is deze weg geasfalteerd.

Tussen 1999 en 2003 werd een 343 kilometer lang deel van de noord-zuidroute tussen Cartwright en Red Bay aan de zuidkust aangelegd. Dit deel sloot nog niet aan op de rest van de route. Dit sloot aan op de 89 kilometer lange geasfalteerde weg tussen de grens met Québec en Red Bay langs de zuidkust van Labrador. Dit deel voert door rotsondergrond en kloven raken in de winter vaak metersdiep verstopt met sneeuw.

De laatste fase van de Trans-Labrador Highway was het centrale deel van Happy Valley-Goose Bay tot Cartwright Junction, waar de route op het noord-zuiddeel aansluit. Dit deel opende op 16 december 2009 als een gravelweg, waarmee de Trans-Labrador Highway voltooid was als een all-weather road.

In 2016 kwam $ 64 miljoen beschikbaar om 160 kilometer van de Trans-Labrador Highway te asfalteren tussen Charlottetown en Red Bay.[1][2] Het project om de volledige Trans-Labrador Highway te asfalteren werd op 5 juli 2022 opgeleverd.[3][4]

Referenties

Highways in Newfoundland and Labrador

123A210230320330340360410430480500510