Trans-Taiga Road

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Route Transtaïga
Begin James Bay Road
Einde Caniapiscau Reservoir
Lengte 666 km
Route

Route de la Baie James

Brisay

Caniapiscau Reservoir

De Trans-Taiga Road (Frans: Route Transtaïga) is een gravelweg in het noorden van de Canadese provincie Québec. Het is een zeer afgelegen route door de wildernis, vanaf de James Bay Road ten zuiden van Radisson tot aan het Caniapiscau Reservoir. De weg is 666 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Trans-Taiga Road begint 60 kilometer ten zuiden van Radisson op de James Bay Road en voert vanaf daar oostwaarts door de taiga. De gravelweg voert door extreme wildernis, honderden kilometers van de dichtstbijzijnde plaatsen. Op de route zelf liggen geen dorpen. Op de route liggen enkele stuwdammen en elektriciteitsvoorzieningen. De belangrijkste bestemming op de route is de stuwdam van Brisay. De weg loopt vanaf daar nog 80 kilometer verder tot aan de noordkant van het Caniapiscau Reservoir, bijna op 55 graden noorderbreedte. Het is de noordelijkste doorgaande weg in het oosten van Canada. In Europese context loopt de weg niet ver noordelijk, 55 N is vergelijkbaar met Denemarken. Op het eindpunt is het over de weg 745 kilometer naar Radisson, het dichtstbijzijnde dorp.

Geschiedenis

De weg is aangelegd voor de bouw van een aantal stuwdammen in het noorden van Québec. De stuwdammen zijn geleidelijk aan van west naar oost in gebruik genomen tussen 1982 en 1996. De Trans-Taiga Road is destijds ook aangelegd. Naar verluidt is de Trans-Taiga Road tot aan de stuwdam van Brisay met een reguliere personenauto te berijden, ten oosten daarvan wordt een 4x4 aanbevolen.

De weg eindigt 200 kilometer ten westen van Schefferville, een dorp aan de grens met Labrador. In de jaren '50 en '60 woonden hier circa 5.000 mensen die in de mijnbouw werkten, maar de mijn sloot in 1982. De noodzaak om de Trans-Taiga Road nog verder oostwaarts te verlengen kwam daarmee enigszins te vervallen.

Referenties