TransOlímpica

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
-
Begin Rio de Janeiro
Einde Rio de Janeiro
Lengte 20 km
Route

Avenida Brasil (BR-101)

8 Avenida Marechal Fontenele

pedágio

Túnel do Engenho Velho

Túnel da Boiúna

Estrada do Rio Grande

7 Estrada do Outeiro Santo

6 Estrada de Curicica

5 Estrada dos Bandeirantes

4 Avenida Embaixador Abelardo Bueno

3 Avenida Olof Palme

2 Avenida das Américas

De TransOlímpica is een autoweg in Brazilië, gelegen in de stad Rio de Janeiro. De autoweg vormt een 20 kilometer lange noord-zuidroute door het westen van de stad.

Routebeschrijving

De TransOlímpica verbindt de BR-101 in het noordwesten van de stad met de Avenida das Américas in het zuidwesten van de stad. De autoweg telt 2x2 rijstroken zonder vluchtstrook en heeft een aparte strook voor BRT-bus. De autoweg voert door de westelijke wijken van Rio de Janeiro en heeft twee tunnels. Delen van de snelweg lopen op viaducten. De snelweg loopt langs het Parque Olímpico da Barra en eindigt vlak voor de kust op de Avenida das Américas.

Geschiedenis

De autoweg is aangelegd in het kader van de BRT verbinding. Deze was oorspronkelijk gepland als 26 kilometer lange snelle buslijn, maar werd later gereduceerd tot 23 kilometer uit kostenoverwegingen. Ook was oorspronkelijk een 3.800 meter lange tunnel gepland, dat later is gereduceerd tot 1.800 meter. Formeel is van de 26 kilometer BRT 13 kilometer een autoweg (via expressa), maar de gehele route is ongelijkvloers. In de lengte van 26 kilometer zit ook een deel van de oudere BR-101 (Avenida do Brasil) inbegrepen.[1] De autoweg is aangelegd voor de Olympische Spelen die in 2016 in Rio de Janeiro gehouden werden. De snelweg en BRT ging in juni 2012 in aanleg. De autoweg en BRT is formeel op 9 juli 2016 in gebruik genomen, maar was in eerste instantie alleen in gebruik voor voertuigen met een ontheffing voor de Olympische Spelen. De algemene verkeersopenstelling was op 26 augustus 2016.[2][3][4] Deze autoweg heeft maximumsnelheid 80 km/h

Tol

De TransOlímpica is een tolweg, met een groot tolstation aan de noordkant van de Túnel do Engenho Velho, ongeveer halverwege de route. De legaliteit van tolheffing op een intrastedelijke verbinding wordt in twijfel getrokken, volgens de Braziliaanse grondwet mogen gemeenten geen tol heffen.

Referenties