Transmission Gully Motorway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
State Highway 1 NZ.svg
Transmission Gully Motorway map.png
SH 1
Begin MacKays
Einde Linden
Lengte 27 km
Route
Kapiti Expressway

Afslagsymbool.svg MacKays

Afslagsymbool.svg Porirua State Highway 58 NZ.svg

Afslagsymbool.svg Porirua

Knooppuntsymbool.svg Johnsonville-Porirua Motorway

De Transmission Gully Motorway is een in aanleg zijnde motorway in Nieuw-Zeeland, gelegen ten noorden van de hoofdstad Wellington op het Noordereiland. De snelweg vormt feitelijk een lange bypass van Porirua en is 27 kilometer lang.

Routebeschrijving

Aan de noordelijk einde sluit de snelweg aan op de Kapiti Expressway bij MacKays. De snelweg telt 2x2 rijstroken en volgt een smal dal zuidwaarts, ten oosten van de Porirua Harbour langs, een natuurlijke haven. Er zijn twee aansluitingen naar de stad Porirua. Bij Linden, net ten zuiden van Porirua, sluit de snelweg op de Johnsonville-Porirua Motorway aan. De snelweg volgt een hoogspanningsleiding, waar het naar vernoemd is.

Geschiedenis

In 1950 opende de Johnsonville-Porirua Motorway voor het verkeer, dit was de eerste snelweg van Nieuw-Zeeland. Het was niet mogelijk om de snelweg door Porirua naar het noorden te verlengen vanwege de dichte bebouwing en geografische begrenzingen, daarom kwam een verlenging van de snelweg meer dan een halve eeuw niet van de grond.

Toekomst

In 2009 werd het project aangewezen als één van de zeven 'roads of national significance' van de Nieuw-Zeelandse overheid. Het project is als PPS in de markt gezet, het eerste PPS van een State Highway in Nieuw-Zeeland. Het project is op 29 juli 2014 gegund aan het consortium Wellington Gateway Partnership voor NZ$ 850 miljoen. De snelweg zal na openstelling voor 25 jaar in beheer blijven van dit consortium.[1]

De bouw van de snelweg begon op 8 september 2014.[2] Tijdens de bouw liep het project forse vertraging op, de openstelling is jaren vertraagd en is thans gepland in september 2021.[3][4][5][6][7] Het is nog niet gepland om er een tolweg van te maken. Het project is onderdeel van de Wellington Northern Corridor, de aanleg van een serie snelwegen ten noorden van de hoofdstad Wellington. De Kapiti Expressway die op de Transmission Gully Motorway aansluit is er ook onderdeel van.

Externe links

Referenties

Motorways & Expressways in Nieuw-Zeeland