Transmission Gully Motorway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
State Highway 1 NZ.svg
Transmission Gully Motorway map.png
SH 1
Begin MacKays
Einde Linden
Lengte 27 km
Route
Kapiti Expressway

Afslagsymbool.svg MacKays

Afslagsymbool.svg Porirua State Highway 58 NZ.svg

Afslagsymbool.svg Porirua

Johnsonville-Porirua Motorway

De Transmission Gully Motorway is een motorway in Nieuw-Zeeland, gelegen ten noorden van de hoofdstad Wellington op het Noordereiland. De autosnelweg vormt feitelijk een lange bypass van Porirua en is 27 kilometer lang.

Routebeschrijving

Aan de noordelijk einde sluit de autosnelweg aan op de Kapiti Expressway bij MacKays. De autosnelweg telt 2x2 rijstroken en volgt een smal dal zuidwaarts, ten oosten van de Porirua Harbour langs, een natuurlijke haven. Er zijn twee aansluitingen naar de stad Porirua. Bij Linden, net ten zuiden van Porirua, sluit de snelweg op de Johnsonville-Porirua Motorway aan. De autosnelweg volgt een hoogspanningsleiding, waar het naar vernoemd is. De route voert door bergachtig terrein en kent twee lage bergpassen, een circa 200 meter hoge pas op het zuidelijk deel en een circa 280 meter hoge pas op het noordelijk deel voordat het weer afdaalt naar lager gelegen gebied.

Geschiedenis

Voorgeschiedenis

In 1950 opende de Johnsonville-Porirua Motorway voor het verkeer, dit was de eerste autosnelweg van Nieuw-Zeeland. Het was niet mogelijk om de autosnelweg door Porirua naar het noorden te verlengen vanwege de dichte bebouwing en geografische begrenzingen, daarom kwam een verlenging van de autosnelweg meer dan een halve eeuw niet van de grond.

Planvorming

In 2009 werd het project aangewezen als één van de zeven 'roads of national significance' van de Nieuw-Zeelandse overheid. Het project is als PPS in de markt gezet, het eerste PPS van een State Highway in Nieuw-Zeeland. Het project is op 29 juli 2014 gegund aan het consortium Wellington Gateway Partnership voor NZ$ 850 miljoen. De autosnelweg bleef na openstelling voor 25 jaar in beheer van dit consortium.[1]

Aanleggeschiedenis

De bouw van de snelweg begon op 8 september 2014.[2] Op dat moment was gepland dat de autosnelweg in 2020 zou openen. Tijdens de bouw liep het project forse vertraging op, de openstelling is twee jaar vertraagd[3][4][5][6][7][8] en is uiteindelijk op 30 maart 2022 geïnaugureerd[9][10][11][12] en de volgende dag geopend.[13][14] Het was niet gepland om er een tolweg van te maken. Het project is onderdeel van de Wellington Northern Corridor, de aanleg van een serie autosnelwegen ten noorden van de hoofdstad Wellington. De Kapiti Expressway die op de Transmission Gully Motorway aansluit is er ook onderdeel van.

Naamgeving

De autosnelweg is vernoemd naar de 'Transmission Gully', een tracé van een hoogspanningsleiding. De naam kwam voort vanuit de planstudie en variantenstudie maar bleef in gebruik tijdens de bouw. Bij openstelling werd gesproken over een andere naam voor de autosnelweg, eentje die meer de geschiedenis van het gebied moet weergeven, mogelijk van Maori-oorsprong.[15]

Referenties

Motorways & Expressways in Nieuw-Zeeland