Transnistrië

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pridnestrovskaya

Moldavskaya Respublika

Hoofdstad Tiraspol
Oppervlakte 4.163 km²
Inwonertal 365.000
Lengte wegennet 1.278 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg ?
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode PMR

Transnistrië, ook bekend als Pridnestrovie, formeel de Pridnestrovische Moldavische Republiek (Russisch: Приднестровская Молдавская Республика) is een de-facto onafhankelijk land in Oost-Europa, internationaal erkend als onderdeel van Moldavië. Het land heeft een oppervlakte van ruim 4.000 km² en telt 365.000 inwoners. De hoofdstad is Tiraspol.

Inleiding

De hoofdstad Tiraspol.

Transnistrië is gelegen in het oosten van Moldavië, voornamelijk ten oosten van de rivier de Dniestr, en vormt een lange strip land dat in het westen aan Moldavië en in het oosten aan Oekraïne grenst. Het land wordt door geen enkel VN-lid erkend, maar is de-facto wel onafhankelijk. Het land verklaarde zich in 1990 onafhankelijk, toen de Sovjetunie uit elkaar viel. In 1992 volgde een korte oorlog met Moldavië. De Republiek Moldavië erkent het land niet en beschouwt het als een autonome regio. Transnistrië heeft een eigen overheid, met een parlement, leger, politie, munteenheid, grondwet, vlag en volkslied. In het land leeft de voormalige Sovjetunie nog voort, alhoewel het in groot verval is geraakt.

Transnistrië wordt voornamelijk bevolkt door Moldaviërs, Russen en Oekraïners. Tevens zijn er kleinere groepen Bulgaren, Gagaoeziërs en Polen. Het inwonertal van Transnistrië is niet officieel bekend en wordt geschat tussen 365.000 inwoners[1] en ongeveer 465.000 inwoners.[2]

De hoofdstad van Transnistrië is Tiraspol, gelegen in het midden van het land. Andere grotere steden zijn Bender, Dubăsari en Rîbniţa. Het land heeft geen toegang tot de Zwarte Zee en moet alles via Oekraïne exporteren. Transnistrië wilde in de jaren '90 eerst een planeconomie op basis van de Sovjetunie volgen, maar heeft later ervoor gekozen om een markteconomie te volgen. De staalfabriek in Rîbniţa is goed voor circa 60% van de omzet van de Transnistrische overheid.

In 2021 bedroeg het inkomen per inwoner circa $ 2.500, wat het tot één van de armste gebieden van Europa maakt. Het inkomen ligt ook nog substantieel lager dan in de rest van Moldavië. Het overheidsbudget bedroeg $ 246 miljoen, waarvan $ 100 miljoen begrotingstekort. De staatsschuld bedraagt circa 150% van het bnp, waarvan twee derde met Rusland.

Wegennet

Het Transnistrische wegennet is gebaseerd op dat van de Sovjetunie, en is sindsdien nagenoeg niet meer aangepast of gemoderniseerd. Het genummerde netwerk van wegen bestaat uit 1.278 kilometer. De meeste wegen verkeren in slechte staat. Transnistrië heeft als enige land in Europa nog de Sovjetwegnummering gehouden. Er verlopen drie M-wegen door Transnistrië, de M4 die de noord-zuidas door Transnistrië vormt, de M5 die vanaf Chişinău via Tiraspol naar Odessa loopt, en de M1 die vanaf Chişinău door het noorden van Transnistrië richting Kryvyj Rih in Oekraïne loopt. Rondom de hoofdstad Tiraspol ligt een bypass, met het enige klaverblad van Transnistrië op de kruising van de M4 en M5.

Transnistrië heeft grenscontroles met de buurlanden. Alhoewel men formeel binnen Moldavië blijft zijn er ook grenscontroles tussen Moldavië en Transnistrië. De formaliteiten zijn vaak complex en er is regelmatig corruptie.

Transnistrië geeft eigen kentekens uit. Voertuigen met een Transnistrisch kenteken kunnen niet internationaal reizen. In 2018 werd een overeenkomst gesloten waarin vastgelegd werd dat voertuigen uit Transnistrië internationaal konden reizen.[3] Hiervoor zijn neutrale kentekens uitgegeven.[4] In 2021 besloot Oekraïne dat voertuigen met Transnistrisch kenteken niet meer door dat land mogen rijden.[5] Sindsdien kunnen inwoners van Transnistrië alleen met een neutraal kenteken zowel via Moldavië als Oekraïne Transnistrië verlaten.[6]

Wegnummering

In 1993 is een wegclassificatie met wegnummering vastgesteld.[7][8]

Er zijn drie wegklassen;

  • Hoofdweg (магистральные)
  • Republiekweg (республиканские)
  • Lokale weg (местные)

De hoofdwegen verbinden de hoofdstad Tiraspol met andere grotere plaatsen en grensovergangen met buurlanden. De republiekwegen vullen dit netwerk aan op een lager niveau. De lokale wegen verbinden de dorpen met elkaar en de hoofdwegen. De lokale wegen vormen het grootste deel van het genummerde wegennet, namelijk 720 kilometer.

Hoofdwegen

De hoofdwegen zijn genummerd volgens het Sovjetsysteem, behalve de M-01, die nieuw geïntroduceerd werd. Het netwerk bestaat uit 245 kilometer weg.

No. route lengte
M-01 Tiraspol - Kamenka 173 km
M-14 Brest - Chisinau - Odessa 50 km
M-21 Volgograd - Chisinau 23 km

Republiekwegen

Er zijn 14 republiekwegen. Het netwerk bestaat uit 312 kilometer.

No. route lengte
R-01 Kamenka - Kuzmin - gr. Oekraïne 20 km
R-02 Kamenka - Khrustovaya - gr. Oekraïne 14 km
R-03 Rybnitsa - Broshtany - gr. Oekraïne 34 km
R-04 Gidirim - Voronkovo - gr. Oekraïne 16 km
R-05 M-01 (Tiraspol-Kamenka) - M-21 (Volgograd-Chisinau) 4 km
R-06 M-01 (Tiraspol-Kamenka) - Vadul lui Voda 15 km
R-07 Grigoriopol - Karmanovo - gr. Oekraïne 34 km
R-08 M-01 (Tiraspol-Kamenka) - Speya-Bychok - Parkany 41 km
R-09 Tiraspol - Bendery 13 km
R-10 Tiraspol - Nezavertailovka 39 km
R-11 Dnestrovsk - Pervomaisk 15 km
R-12 M-14 (Brest-Chisinau-Odessa) - Slobodzeya - gr. Moldavië 22 km
R-13 Gr. Moldavië - Glinoe - Pervomaisk 27 km
R-14 Bendery - Kitskany - Kopanka 19 km

Referenties