Trasa Łazienkowska

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
DK2-PL.svg
Warszawa Trasa Lazienkowska.svg
Trasa Łazienkowska
Begin Warszawa
Einde Warszawa
Lengte 8 km
Route

Junction.svg Aleja Jerozolimskie

Junction.svg Grójecka

Junction.svg Andrzeja Krzyckiego

Afslagsymbool.svg Aleja Niepodległości

Afslagsymbool.svg ul. Waryńskiego

Afslagsymbool.svg Plac na Rozdrożu

Knooppuntsymbool.svg DK7-PL.svg Wisłostrada

Brug.svg Most Łazienkowski

Knooppuntsymbool.svg DK61-PL.svg Wał Miedzeszyński

Afslagsymbool.svg ul. Saska

Knooppuntsymbool.svg DK2-PL.svg ul. Ostrobramska

De Trasa Łazienkowska is een expressweg van de klasse GP in Warszawa, Polen. De weg vormt een oost-westroute door het centrum van Warszawa, en is onderdeel van de centrumring. Een deel van de route is ongelijkvloers uitgebouwd. De Trasa Łazienkowska is een onderdeel van de DK2 en is 8 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Trasa Łazienkowska.

De Trasa Łazienkowska begint in het zuidwesten van het centrum van Warszawa, aan de belangrijke Aleja Jerozolimskie. De 2x3 rijstroken tellende stadsboulevard voert dan oostwaarts, met in eerste instantie een aantal verkeerslichten, maar wordt dan ongelijkvloers. Er zijn overwegend 2x2 rijstroken beschikbaar, alhoewel tussen aansluitingen vaak een derde rijstrook ligt. Op de westoever van de rivier de Wisła kruist men de DK7, waarna de Most Łazienkowski over de rivier voert. Deze brug telt 2x2 rijstroken en een busbaan in beide richtingen. Op de oostoever kruist men de DK61. In de wijk Praga eindigt dan de Trasa Łazienkowska, waarna de DK2 afslaat, en verder oostwaarts voert.

Geschiedenis

De Trasa Łazienkowska is de oudste ongelijkvloerse weg van Warszawa, en is tussen 1971 en 1974 aangelegd. Op 22 juli 1974 opende de Most Łazienkowski over de rivier de Wisła. De Trasa Łazienkowska was direct de transitroute voor oost-westverkeer door centraal Polen, en raakte al vrij snel verstopt met vrachtverkeer. Omstreeks 2008 is de capaciteit van de Most Łazienkowski met 30% verminderd door een rijstrook om te vormen tot busbaan. Alhoewel de wat eerder opengesteld Trasa Siekierkowska een groot deel van het doorgaande verkeer van de Trasa Łazienkowska heeft overgenomen, blijven de files frequent vanwege het gebrek aan capaciteit over de rivier de Wisła.

Toekomst

Er zijn plannen om een deel van de Trasa Łazienkowska te overkappen, zodat de expressweg minder een barrière vormt.[1] Tevens zijn er plannen in het kader van het westelijk deel van de centrumring van Warszawa om het deel tot aan de Aleja Jerozolimskie ongelijkvloers te maken.

Verkeersintensiteiten

Eind jaren 90 was de Most Łazienkowski de drukste weg van Polen, met 160.000 voertuigen per etmaal. De intensiteit is hier na opening van de zuidelijkere Trasa Siekierkowska geleidelijk afgenomen, wat in 2008 verder afgedwongen is door een capaciteitsreductie. In 2010 maakten dagelijks 92.500 voertuigen van de brug gebruik.[2]

Referenties

Snelwegen & expresswegen in Warszawa

A2S2S7S8S17S79

DK2DK7DK8DK17DK61DK79

Trasa N-STrasa SiekierkowskaTrasa Mostu PółnocnegoTrasa Olszynki GrochowskiejTrasa ŁazienkowskaEkspresowa Obwodnica WarszawyTranzytowa Obwodnica WarszawyWisłostrada