Trasa Słowackiego

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
?
Begin Gdańsk
Einde Gdańsk
Lengte 10 km
Route

De Trasa Słowackiego is een stadsweg en gedeeltelijk ongelijkvloerse autoweg in Polen, gelegen in de stad Gdańsk. De weg verbindt de luchthaven met de zeehaven, maar is niet overal een hoogwaardige weg. De route is 10 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Trasa Słowackiego begint bij de luchthaven van Gdańsk en voert vanaf hier naar het oosten, verder de stad in. Dit gebied kent wat bosgebieden en lage heuvels. Er is een klaverblad met de S6. De weg telt overwegend 2x2 rijstroken op een variërende wegbreedte. Via twee bruggen steekt men de spoorcorridor bij het station van Gdańsk over. De weg buigt hierbij wat naar het noordoosten af. Er is dan een ontbrekende schakel, waarna de route bijna 2 kilometer dichter bij zee weer begint.

Het tweede deel van de Trasa Słowackiego is wat hoogwaardiger uitgebouwd en voert in zuidoostelijke richting. Dit deel telt 2x2 rijstroken en is grotendeels ongelijkvloers. Via een boogbrug steekt men een spoorcorridor naar de haven over, waarna de weg langs het stadion loopt. Vervolgens gaat Trasa Słowackiego door de Tunnel onder de Martwa Wisła door. Deze tunnel is bijna 1,4 kilometer lang. Men komt dan in het industriële oosten van Gdańsk, waar de Trasa Słowackiego aansluit op de Trasa Sucharskiego (DK89).

Geschiedenis

De weg is in fases nieuw gebouwd en opgewaardeerd vanaf bestaande stadswegen. In 2001 opende het 2x2 deel tussen de S6 en de stad Gdańsk. Het 2x2 deel liep destijds tot aan de Ulica Potokowa. In 2004 is de aansluiting op de S6 gereconstrueerd tot een klaverblad.

In aanloop naar het Europees Kampioenschap Voetbal dat in 2012 in Polen en Oekraïne gehouden werd, is de Trasa Słowackiego verder opgewaardeerd. Gdańsk was een speelstad en het nieuwe stadion is naast de Trasa Słowackiego gebouwd. In 2011 is het deel tussen de luchthaven en de S6 naar 2x2 rijstroken verbreed. Vervolgens zijn in 2012 twee grote projecten gereed gekomen. Het spoorkruisende deel ter hoogte van het station is naar 2x2 rijstroken verbreed, waarbij er een tweede brug over het spoor is gebouwd, en de weg deels over nieuw tracé is aangelegd ten oosten van het station. Daarnaast is de weg ter hoogte van het stadion als 2x2 ongelijkvloerse weg opengesteld.[1]

Om de havens van Gdańsk beter met elkaar te verbinden en het centrum te ontlasten van doorgaand verkeer is vervolgens de Tunnel onder de Martwa Wisła aangelegd. Dit was het één na laatste deel van de Trasa Słowackiego en tevens het duurste deel. Dit traject opende op 24 april 2016 voor het verkeer.

Toekomst

Er ontbreekt nog een 1,7 kilometer lang deel van de Trasa Słowackiego, tussen Aleja Legionów en Aleja Generała Józefa Hallera. Momenteel kan deze verbinding alleen indirect worden afgelegd via alternatieve stadswegen.

Naamgeving

De weg is vernoemd naar Juliusz Słowacki (1809 - 1849), een Pools dichter, één van de belangrijkste figuren in de Poolse cultuur. De naam kan ook vertaald worden als 'Slowaaks'.

Referenties