Trasa Siekierkowska

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
DW 724
Begin Warszawa
Einde Warszawa
Lengte 8,1 km
Route

ul. Czerniakowska

Aleja Polski Walczącej

Most Siekierkowski

Wał Miedzeszyński

ul. Bora Komorowskiego

ul. Marsa

De Trasa Siekierkowska is een Droga klasy GP in de Poolse hoofdstad Warszawa. De weg is een expressweg en vormt een zuidelijke bypass van de de stad, tussen de DK7 en de DK2 en is handig voor het oost-westverkeer. De weg omvat tevens een brug over de rivier de Wisła. De route is 8 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Trasa Siekierkowska.

De weg begint bij een knooppunt met de DK7 in het zuiden van Warszawa en loopt dan met 2x4 rijstroken naar het oosten, en versmalt na een kilometer naar 2x3 rijstroken. Via de imposante Most Siekierkowski steekt men de rivier de Wisła over, die hier zo'n 250 meter breed is. Direct na de brug volgt een aansluiting met de DW801, een 2x2 hoofdweg naar het centrum van Warszawa. De weg eindigt dan op een ongelijkvloers knooppunt met de DK2 aan de oostzijde van de stad. De DK2 komt uit het centrum en loopt richting Brest.

Geschiedenis

De eerste plannen voor een verbinding tussen de wijken Mokotów en Grochów bestonden al sinds het begin van de 20e eeuw, sinds 1916. De wereldoorlogen en gebrek aan geld daarna zetten deze plannen voor decennia in de ijskast. In de jaren 70 gaf de toenmalige overheid voorrang aan de Trasa Łazienkowska die dichter bij het centrum ligt. Vanaf 1982 werden plannen gemaakt voor een zuidelijkere verbinding over de rivier en op 1 maart 2000 begon men met de aanleg van de Trasa Siekierkowska. Het gedeelte op de westoever loopt grotendeels verhoogd, en er is een parallel fiets- en voetpad. Het eerste deel opende samen met de brug op 21 september 2002. De aanleg van het knooppunt met de Ulica Marsa loopt nog tot 2010, hierbij krijgt het kruispunt met de DK2 flyovers. Ook wordt veel aandacht besteed aan de esthetiek van de flyovers van zowel de DK2 als de DK7. Ook de brug over de Wisła is geschilderd in felle kleuren.

Verkeersintensiteiten

In 2010 maakten dagelijks 101.800 voertuigen van de Trasa Siekierkowska ter hoogte van de brug over de Wisła gebruik. Dit is 20% van het verkeer in de regio Warszawa dat de rivier via één van de bruggen over steekt. Tussen 2002 en 2008 steeg het gebruik van 40.000 naar 100.000 voertuigen per etmaal, maar de groei is na 2008 afgevlakt.[1]

Referenties

Snelwegen & expresswegen in Warszawa

A2S2S7S8S17S79

DK2DK7DK8DK17DK61DK79

Trasa N-STrasa SiekierkowskaTrasa Mostu PółnocnegoTrasa Olszynki GrochowskiejTrasa ŁazienkowskaEkspresowa Obwodnica WarszawyTranzytowa Obwodnica WarszawyWisłostrada