Traversée de Neuchâtel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Traversée de Neuchâtel
A5 CH.svg
Blank.png
Kruist Neuchâtel
Lengte 4.150 meter
Openstelling 18-06-1993
Intensiteit 40.400 mvt/dag
Locatie kaart

Het Traversée de Neuchâtel is een serie verkeerstunnels in Zwitserland. De tunnel is onderdeel van de A5 en is 4,2 kilometer lang.

Kenmerken

Het Traversée de Neuchâtel is 4.150 meter lang en telt twee tunnelbuizen. Een van de twee buizen is korter, namelijk 3.800 meter. De tunnel bestaat feitelijk uit twee delen. Het Traversée Neuchâtel-Est ligt ten oosten van de Échangeur Neuchâtel-Vauseyon en het Traversée de Neuchâtel-Ouest, welke ook een korte overkapping kent van zo'n 300 meter, ten westen van de échangeur. De A5 blijft geheel ondergronds lopen in de tunnels, maar als men de afslag naar de H20 neemt komt men wel bovengronds.

De tunnel ligt aan de noordkant van het Lac de Neuchâtel. De tunnel telt 2x2 rijstroken en ligt onder de stad Neuchâtel. Er ligt een korte overkapping aan de westzijde van de tunnel. Ten westen van de overkapping volgt er een aansluiting naar de wijk Serrières, waarna de Tunnel de Serriéres volgt. Verder ligt aan de oostkant van de tunnel een aansluiting naar de wijk Maladière waarna de Tunnel de Monruz volgt. Het west- en oostportaal van de tunnel liggen op 450 meter hoogte. De maximumsnelheid in de tunnel bedraagt deels 80 en deels 100 km/h.

Geschiedenis

In 1986 is men begonnen met de aanleg van Traversée de Neuchâtel. De tunnel is via de schildmethode aangelegd. Het oostelijke deel van de tunnel is geopend in 1993, waarna in 1995 het westelijke deel opende voor verkeer.[1]

Verkeersintensiteiten

In 2013 reden er dagelijks zo'n 40.400 voertuigen door de tunnel.[2]

Referenties