Tri-State Tollway

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Tri State Tollway)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
I-80/94/294
Begin Zion
Einde Harvey
Lengte 78 mi
Lengte 126 km
Route

Wisconsin state line

Waukegan

Wadsworth

Gurnee

Grayslake

Park City

North Chicago

Libertyville

Lake Forest

Lincolnshire

Deerfield

→ Chicago

Northbrook

Niles

Des Plaines

Park Ridge

→ Chicago / Rockford

→ O'Hare Airport

Franklin Park

→ Chicago / Addison

Hillside

→ Chicago / Moline

Western Springs

Indian Head Park

→ Chicago / St. Louis

Justice

Hickory Hills

Alsip

→ Memphis

Markham

→ Joliet / Moline

East Hazel Crest

→ Gary / Cleveland

De Tri-State Tollway is een tolweg in de Amerikaanse staat Illinois. De route bestaat uit diverse autosnelwegen in de agglomeratie Chicago. De tolweg vormt de eerste randweg van de stad. De Tri-State Tollway is 126 kilometer lang.

Routenummers

Ondanks de naam verloopt de Tri-State Tollway alleen in de staat Illinois, alhoewel hij wel de staten Wisconsin en Indiana (bijna) bereikt.

Geschiedenis

De tolweg werd in midden en eind jaren 50 aangelegd als een bypass van Chicago. Het eerste gedeelte opende op 28 augustus 1958 vanaf de grens met Wisconsin tot aan de Edens Spur, een stukje tolweg van de I-94 tussen Northbrook en Glencoe. Hiermee bereikt de tolweg de noordelijke suburbs van Chicago vanuit het noorden. De rest van de route tot aan de I-80 bij Lansing opende op 23 december in 1958. Het was destijds bewegwijzerd als de US 41 Toll. In 1959 werd dit al veranderd in de I-94 en I-294. Om onduidelijke redenen loopt de I-294 niet dood op de I-80, maar is deze nog enkele kilometers dubbelgenummerd met de I-80 tot aan het knooppunt met de I-94 in Lansing, aan de zuidkant van Chicago. Zodoende begint en eindigt de I-294 op de Interstate 94.

Verbreding

Tussen 2007 en 2009 zijn zowel het noordelijk en het zuidelijk deel naar 2x4 rijstroken verbreed. De gehele Tri-State Tollway beschikt daarmee over 2x4 rijstroken en is één van de breedste tolwegen van de Verenigde Staten (afgezien van korte bruggen).

Toekomst

Er was in de regio Chicago geen knooppunt met de I-294. Dit knooppunt moet in twee fases aangelegd worden. Tussen 2012 en 2014 is de eerste fase uitgevoerd, dit projectte kost $ 240 miljoen en wordt door tolheffing op de I-294 bekostigd. De eerste fase opende op 25 oktober 2014 voor het verkeer.[1] De tweede fase moet tussen 2023 en medio 2024 uitgevoerd worden en kost $ 180 miljoen. Hiermee moet het knooppunt volledig worden.

Tol

De Tri-State Tollway is een tolweg, in het beheer van de Illinois State Toll Highway Authority. De tolheffing is volledig elektronisch met de I-Pass. De E-ZPass wordt ook geaccepteerd.

Referenties