Tromøybrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tromøybrua
Overspant Tromøysund
Rijstroken 1x2
Totale lengte 400 meter
Hoofdoverspanning 240 meter
Hoogte brugdek 37 meter
Openstelling 21-10-1961
Verkeersintensiteit 10.800 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Tromøybrug (Noors: Tromøybrua) is een hangbrug in Noorwegen, gelegen nabij Arendal in Aust-Agder. De brug overspant het Tromøysund.

Kenmerken

De Tromøybrug is een kleine hangbrug met een totale lengte van 400 meter en een hoofdoverspanning van 240 meter lengte. De brug heeft betonnen pylonen en een stalen brugdek met een vakwerkconstructie aan de onderzijde. Het brugdek is 37 meter hoog. De brug overspant het Tromøysund, een zeestraat tussen het vasteland en het eiland Tromøy, net ten oosten van de stad Arendal. Over de brug loopt de fylkesvei 409. De brug is tolvrij. Het is de enige vaste verbinding naar het eiland Tromøy.

Geschiedenis

De bouw van de brug naar het eiland Tromøy werd na de Tweede Wereldoorlog concreet en de bouw begon in 1959. Op 21 oktober 1961 werd de brug opengesteld voor het verkeer.[1][2][3] De bouw kostte destijds 7 miljoen NOK. De brug was bij openstelling de op één na langste hangbrug in Noorwegen.

Vanwege het toegenomen verkeer is in 2012 een aparte voorziening voor langzaam verkeer gerealiseerd, aan de buitenkant van de zuidzijde van de brug.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 10.800 voertuigen over de Tromøybrug.[4]

Zie ook

Referenties