Trompetknooppunt





Een trompetknooppunt of trompetaansluiting is een type knooppunt van twee autowegen of autosnelwegen, waarbij van en naar alle richtingen verkeer uitwisselbaar is. Dit type aansluiting komt uitsluitend voor aan het begin of einde van één van de twee kruisende wegen.
De benaming trompet verwijst naar de vorm van het knooppunt, deze doet door de bochtige vormen denken aan het uiteinde van een trompet. Het is één van de meest voorkomende knooppuntvormen in de wereld, en wordt vaak gebruikt voor reguliere afritten. In Nederland is daar amper sprake van omdat afritten niet vloeiend mogen zijn. Een alternatief voor een trompetknooppunt is een half sterknooppunt, waarbij het makkelijker is om 2 rijstroken voor afslaande verbindingen te realiseren, en door de minder scherpe bochten kan veel meer verkeer afgewikkeld worden dan met klassieke trompetknooppunten. Een ander alternatief is een half turbineknooppunt.
Trompetknooppunten bestaan er in vele maten, van zeer krap tot zeer ruim. De meest voorkomende trompetknooppunten zijn relatief krap, maar de dominante afslaande stroom makkelijk gefaciliteerd worden door het knooppunt te draaien, zodat alleen de minder belangrijke stroom via de lus hoeft en de grotere stroom via de ruimere bogen kan worden afgewikkeld. Hierdoor zijn ook tweestrooks verbindingswegen mogelijk, bijvoorbeeld op het knooppunt Lankhorst bij Meppel. Een zeldzame variant is het gespiegeld trompetknooppunt.
Nederland
Het oudste trompetknooppunt van Nederland is het voormalige knooppunt Laagraven, opengesteld als trompetaansluiting in 1942. Het heeft gelegen op de plek waar nu de Waterlinieweg middels een verkeersplein bij aansluiting 18 aansluit op de A12.
Een trompetaansluiting wordt vaak gebruikt als fasering van een klaverblad, waarbij de beginnende of eindigende weg ooit wordt doorgetrokken. Met deze oplossing wordt een weefvak voorkomen. Knooppunt Grijsoord is ooit gepland als klaverblad met rangeerbanen, maar is tot op de dag van vandaag een trompetaansluiting met ruimtereservering voor een compleet klaverblad.
Trompetknooppunten in Nederland
Arnestein
Azelo
Bankhoef
Boterdiep
Buren
De Poel
De Stok
Emmeloord
Euvelgunne
Galder
Grijsoord
Holendrecht (tevens half-turbine)
Klaverpolder
Lankhorst
Maanderbroek
Markiezaat
Muiderberg
Neerbosch
Noordhoek
Oud-Dijk
Ommedijk (gepland)
Reitdiep
Ridderkerk (tevens half-stack)
Rijkevoort
Sabina
Sint Annabosch
Stelleplas
Vaanplein (hybride stack-windmolen-trompet)
Waterberg
Zonzeel
Zoomland
Aansluitingen met trompetconfiguratie
Naast de officieel aangeduide knooppunten zijn er ook aansluitingen/afritten met een trompetconfiguratie waarbij de uitwisseling tussen de wegen conflictvrij is. Deze vallen in de categorie knooppuntachtige afrit
Maarssen waar de N230 aansluit op de A27
's-Hertogenbosch-West waar de Vlijmenseweg aansluit op de A59
Schiphol waar de Ceintuurbaan aansluit op de A4
Waalwijk waar de N261 aansluit op de A59
Frankrijk
Het trompetknooppunt komt zeer vaak in Frankrijk voor. Omdat vrijwel alle snelwegen tolwegen zijn, zijn de meeste afritten als trompet vormgegeven, omdat dan maar één tolstation vereist is voor alle afslaande richtingen, in plaats van twee of zelfs vier tolstations. Als knooppunt tussen twee snelwegen wordt het ook regelmatig gebruikt.
In andere talen
- Chinees (普通话 / putonghua): 喇叭型 Labaxing
- Deens (Dansk): Trompetkryds
- Duits (Deutsch): Trompete
- Engels (English): Trumpet interchange
- Frans (Français): Échangeur en trompette
- Italiaans (Italiano): Intersezione a trombetta
- Russisch (Русский): Трубообразная (Truboobraznaya)
- Spaans (Español): Enlace trompeta
- Tsjechisch (Česky): křižovatka trubkovitého
- Zweeds (Svenska): trumpetkorsning