Trompetknooppunt

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Trompetaansluiting)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Standaard trompetknooppunt (bron: ROA 2019)
Alternatief trompetknooppunt (bron: ROA 2019)
Halfster-knooppunt (bron: ROA 2019)
Halfturbine-knooppunt (bron: ROA 2019)
Een trompetknooppunt in de twee varianten.

Een trompetknooppunt of trompetaansluiting is een type knooppunt van twee autowegen of autosnelwegen, waarbij van en naar alle richtingen verkeer uitwisselbaar is. Dit type aansluiting komt uitsluitend voor aan het begin of einde van één van de twee kruisende wegen.

De benaming trompet verwijst naar de vorm van het knooppunt, deze doet door de bochtige vormen denken aan het uiteinde van een trompet. Het is één van de meest voorkomende knooppuntvormen in de wereld, en wordt vaak gebruikt voor reguliere afritten. In Nederland is daar amper sprake van omdat afritten niet vloeiend mogen zijn. Een alternatief voor een trompetknooppunt is een half sterknooppunt, waarbij het makkelijker is om 2 rijstroken voor afslaande verbindingen te realiseren, en door de minder scherpe bochten kan veel meer verkeer afgewikkeld worden dan met klassieke trompetknooppunten. Een ander alternatief is een half turbineknooppunt.

Trompetknooppunten bestaan er in vele maten, van zeer krap tot zeer ruim. De meest voorkomende trompetknooppunten zijn relatief krap, maar de dominante afslaande stroom makkelijk gefaciliteerd worden door het knooppunt te draaien, zodat alleen de minder belangrijke stroom via de lus hoeft en de grotere stroom via de ruimere bogen kan worden afgewikkeld. Hierdoor zijn ook tweestrooks verbindingswegen mogelijk, bijvoorbeeld op het knooppunt Lankhorst bij Meppel. Een zeldzame variant is het gespiegeld trompetknooppunt.

Nederland

Het oudste trompetknooppunt van Nederland is het voormalige knooppunt Laagraven, opengesteld als trompetaansluiting in 1942. Het heeft gelegen op de plek waar nu de Waterlinieweg middels een verkeersplein bij aansluiting 18 aansluit op de A12.

Een trompetaansluiting wordt vaak gebruikt als fasering van een klaverblad, waarbij de beginnende of eindigende weg ooit wordt doorgetrokken. Met deze oplossing wordt een weefvak voorkomen. Knooppunt Grijsoord is ooit gepland als klaverblad met rangeerbanen, maar is tot op de dag van vandaag een trompetaansluiting met ruimtereservering voor een compleet klaverblad.

Trompetknooppunten in Nederland

Aansluitingen met trompetconfiguratie

Naast de officieel aangeduide knooppunten zijn er ook aansluitingen/afritten met een trompetconfiguratie waarbij de uitwisseling tussen de wegen conflictvrij is. Deze vallen in de categorie knooppuntachtige afrit

Frankrijk

Het trompetknooppunt komt zeer vaak in Frankrijk voor. Omdat vrijwel alle snelwegen tolwegen zijn, zijn de meeste afritten als trompet vormgegeven, omdat dan maar één tolstation vereist is voor alle afslaande richtingen, in plaats van twee of zelfs vier tolstations. Als knooppunt tussen twee snelwegen wordt het ook regelmatig gebruikt.

In andere talen

  • Chinees (普通话 / putonghua): 喇叭型 Labaxing
  • Deens (Dansk): Trompetkryds
  • Duits (Deutsch): Trompete
  • Engels (English): Trumpet interchange
  • Frans (Français): Échangeur en trompette
  • Italiaans (Italiano): Intersezione a trombetta
  • Russisch (Русский): Трубообразная (Truboobraznaya)
  • Spaans (Español): Enlace trompeta
  • Tsjechisch (Česky): křižovatka trubkovitého
  • Zweeds (Svenska): trumpetkorsning

Referenties