Tromsøysundtunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tromsøysundtunnelen
Kruist Tromsøysund
Lengte 3.500 meter
Openstelling 03-12-1994
Intensiteit 10.700 mvt/dag
Locatie kaart

De Tromsøysundtunnel (Noors: Tromsøysundtunnelen) is een onderzeetunnel in Noorwegen, gelegen in Troms, in Tromsø. Het is onderdeel van de E8.

Kenmerken

De Tromsøysundtunnel is een tweebuizige tunnel met buizen van 3.500 en 3.386 meter lengte. Elke buis telt twee rijstroken en er zijn 15 dwarsverbindingen tussen de twee buizen. De tunnel verloopt maximaal 102 meter beneden zeeniveau, de sterkste hellingsgraad bedraagt 8,2%. De tunnel verloopt onder het Tromsøysund, die het Noorse vasteland met het eiland Tromsøy verbindt, waar de stad Tromsø op is gelegen. De Tromsøysundtunnel is de noordelijkste tweebuizige tunnel ter wereld en tevens de noordelijkste vierstrooks weg ter wereld. De tunnel is een tolweg als onderdeel van het tolcordon van Tromsø.

Geschiedenis

In 1960 werd de Tromsøbrug opengesteld, een tweestrooks brug over het Tromsøysund. De stad Tromsø ligt op het eiland Tromsøy, maar de groei van woonwijken aan de overzijde op het Noorse vasteland vereiste een tweede verbinding. Deze is begin jaren '90 aangelegd en opende op 3 december 1994 voor het verkeer.[1] Het zou daarna nog 16 jaar duren voordat er weer een tweebuizige zeetunnel in Noorwegen werd opengesteld, namelijk de Knappetunnel bij Bergen in 2010. In 2012 is een trajectcontrole in de tunnel geïnstalleerd, de eerste van Noorwegen.

In 2016-2017 is de tunnel gemoderniseerd, met nieuwe tunneltechnische installaties en de nieuwste veiligheidsvoorzieningen van die tijd. Twee jaar lang was er maar één buis beschikbaar. De tunnel werd op 4 september 2017 weer met 2x2 rijstroken in gebruik genomen.[2]

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden ruim 10.000 voertuigen door de tunnel, die daarmee één van de drukste wegen ten noorden van Trondheim is.[3]

Zie ook

Referenties