Troms og Finnmark

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdstad Tromsø
Grootste stad Tromsø
Oppervlakte 74.828 km²
Inwonertal 244.000
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg ?
Afkorting

Troms og Finnmark (Troms en Finnmark) was van 2020 tot en met 2023 een fylke (provincie) in Noorwegen. Troms og Finnmark omvatte het noordelijkste deel van Noorwegen, de hoofdstad en grootste stad is Tromsø.

Inleiding

Troms og Finnmark omvat het noordelijkste deel van Noorwegen, met een noordkust aan de Noorse Zee en Barentszee. Het omvat de Noordkaap, het noordelijkste deel van het Europese vasteland. Het grenst in het zuiden aan Nordland, tevens heeft het internationale grenzen met Zweden, Finland en Rusland. De provincie is zeer uitgestrekt, hemelsbreed meet het circa 610 kilometer van west naar oost, over de weg bedraagt de maximale afstand oost-west circa 1.100 kilometer. Noord-zuid is de maximale afstand met circa 280 kilometer wat beperkter.

Het westelijk deel van Troms og Finnmark is zeer bergachtig met de 1834 meter hoge Jiehkkevárri als hoogste punt. Het oostelijk deel van de regio bestaat uit vlakkere toendra, met kleinere hoogteverschillen. Voor de kust liggen tal van grotere en kleinere eilanden. Een deel van de eilandengroep Vesterålen behoort tot Troms og Finnmark. De eilanden zelf zijn ook bergachtig. De bergen rijzen steil uit zee op en zijn permanent met sneeuw en gletsjers bedekt. De kustlijn wordt tevens gevormd door grote schiereilanden, waaronder het reusachtige schiereiland Varanger.

Vrijwel alle plaatsen van enige omvang liggen aan de kust. Het grootste deel van de bevolking woont in het westen, het oosten is dunner bevolkt met slechts kleine plaatsjes. De hoofdstad Tromsø heeft daadwerkelijk het karakter van een stad en ligt gedeeltelijk op het eiland Tromsøya. Andere plaatsen van enige omvang zijn Harstad, Alta, Hammerfest en Kirkenes.

Troms og Finnmark ontstond op 1 januari 2020 door de samenvoeging van het vroegere Troms en Finnmark, plus de gemeente Tjeldsund vanuit Nordland. Met een oppervlakte van bijna 75.000 km² is het met afstand de grootste provincie in Noorwegen, circa twee keer zo groot als de landoppervlakte van Nederland. De nieuwe provincie ontstond vanwege de regionale hervormingen waarbij 19 fylkes samengingen tot 11 fylkes. Van de oorspronkelijke fylke had Finnmark de grootste oppervlakte (65%), maar Troms de grootste bevolking (68%). De samenvoeging was weinig populair en al snel werd besloten om Troms og Finnmark weer op te splitsen in Troms en Finmmark per 1 januari 2024.

Wegennet

De fylkesvei 91 bij Lyngseidet.
Het fylke Troms og Finnmark zoals dat tussen 2020 en 2023 bestond.

De regio heeft het minst ontwikkelde wegennet van Noorwegen, voornamelijk vanwege de zeer lage bevolkingsdichtheid. Er zijn slechts een klein aantal doorgaande wegen. Met afstand de belangrijkste doorgaande verbinding voor verkeer binnen Troms og Finnmark is de E6, die door een groot deel van de provincie verloopt en binnen de provincie 1025 kilometer aflegt. Vanaf het westen naar het oosten is het in de praktijk echter sneller om door Zweden en Finland te rijden.

De E8 vormt de verbinding naar Tromsø en naar Finland. De E10 doorkruist het uiterste zuidwesten van Troms og Finnmark op weg naar Lofoten. De E45 verloopt noord-zuid door het binnenland en eindigt in Alta. De E69 vormt de weg naar de Noordkaap en de E105 ligt in het uiterste oosten en verloopt naar de grens met Rusland.

Er zijn geen autosnelwegen of autowegen in Troms og Finnmark. Alleen in de stad Tromsø zijn er enkele korte stukken met 4 rijstroken, waarvan de Tromsøysundtunnel het langste stuk 2x2 is. Grote delen van de hoofdwegen kunnen met snelheden tussen 70 en 90 km/h bereden worden. De verkeersintensiteiten zijn buiten de paar grotere plaatsen zeer laag, op veel wegen rijden minder dan 1.000 voertuigen per dag en in afgelegen gebieden vaak minder dan 500 voertuigen per dag.

Het hoofdwegennet worden gevormd door de Europese wegen, de riksveier en de fylkesveier. In de kuststreek liggen tal van tunnels en bruggen.

Toeristenwegen

De volgende nasjonale turistveier lopen door Troms og Finnmark;

  • Senja; Gryllefjord - Botnhamn, 90 km
  • Havøysund; Kokelv - Havøysund, 66 km
  • Varanger; Gornitak - Hamningberg, 154 km

Voor het toerisme is uiteraard de E69 naar de Noordkaap ook van belang.

Bruggen

De Sandnessundbrug.
De Tjeldsundbrug.
De Kvalsundbrug.

Tunnels

Referenties


Fylker in Noorwegen

AgderAkershusBuskerudInnlandetMøre og RomsdalNordlandOsloRogalandSvalbardTromsFinnmarkTrøndelagTelemarkVestfoldVestlandØstfold