Truck stop

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De truck stop Iowa 80, de grootste truck stop ter wereld.
Iowa 80: "World's Largest Truck Stop".
Een truck stop langs de Interstate 95 in Virginia.

Een truck stop is een parkeerplaats met faciliteiten gericht op vrachtverkeer. Ze zijn meestal bij een aansluiting van een autosnelweg gelegen en bieden meer faciliteiten dan een reguliere verzorgingsplaats.

Truck stop

Een truck stop heeft meestal minimaal 50 of 100 parkeerplaatsen voor vrachtwagens, een tankstation met pompen die een grotere pompsnelheid hebben dan reguliere pompen, een restaurant, winkel en douches. Sommige truck stops hebben tankstraten met een pomp aan beide kanten die voor hetzelfde voertuig bedoeld zijn, zodat beide tanks tegelijkertijd gevuld kunnen worden. Grote truck stops hebben meer faciliteiten, zoals een wasstraat voor vrachtwagens, entertainment, een motel of hotel, wifi, een garage voor reparaties en grotere winkelvoorzieningen. Alhoewel een truck stop met name een faciliteit is voor vrachtwagenchauffeurs kunnen anderen er ook gebruik van maken. De brandstofprijzen kunnen lager liggen dan direct langs de autosnelweg, alhoewel in de Verenigde Staten amper tankstations direct langs de autosnelweg zijn, in die gevallen is een truck stop bedoeld voor al het verkeer op een snelweg dat wil tanken en niet alleen voor vrachtverkeer. Vrachtwagens moeten in Europa vaak betaald parkeren, maar in Noord-Amerika meestal niet, alhoewel betaalde gereserveerde parkeerplaatsen steeds vaker voorkomen.

Europa

Truck stops bestaan in Nederland en zijn meestal privaat uitgebate gelegenheden met betaald parkeren en liggen in de buurt van een autosnelweg. In Europa zijn de bekendste truck stops wellicht de Autohöfe in Duitsland. Elders in Europa komen truck stops ook voor. In sommige landen liggen veel verzorgingsplaatsen niet direct aan de autosnelweg, maar bij een afrit, vaak hebben deze ook het karakter van een truck stop. Dit is bijvoorbeeld gangbaar in Spanje, het Verenigd Koninkrijk en in Scandinavië.

Noord-Amerika

Truck stops heten in de VS ook wel een travel center of travel plaza.

In de Verenigde Staten zijn er vrijwel geen verzorgingsplaatsen direct langs de snelwegen, maar alleen bij een afrit. De meeste verzorgingsplaatsen hebben daarom het karakter van een truck stop. Op belangrijke Interstate Highways hebben bijna alle belangrijkere aansluitingen wel een truck stop, ook in dunner bevolkte gebieden zoals het Midwesten. De Iowa 80 langs de Interstate 80 in Iowa is de grootste truckstop ter wereld. Truck stops worden aangekondigd langs de snelweg op een blauw bord met "services". Daarnaast hebben ze vaak reclame van het tankstation zelf.

In de Verenigde Staten worden truck stops met zogenaamde 'Truck Stop Electrification' (net zoiets als walstroom) gangbaarder. Vrachtwagens hoeven dan niet stationair te draaien om de airconditioning of verwarming aan te zetten. Hiermee wordt vermeden dat onnodig brandstof wordt verbruikt door geparkeerde vrachtwagens. Meestal werken deze faciliteiten met een portaal met daaraan een slang naar het raam van een vrachtwagen. Gebruik van deze voorzieningen wordt meestal per uur betaald.[1]

Bekende ketens met truck stops in de Verenigde Staten zijn Pilot en Flying J (beiden behoren tot dezelfde organisatie), Road Ranger, Love's, TravelCenters of America (TA) en Roady's.

In Canada liggen goed uitgeruste truck stops vaak stukken verder uit elkaar dan in de Verenigde Staten vanwege de lagere bevolkingsdichtheid en geringere hoeveelheid vrachtverkeer. De meesten zijn onderdeel van een oliemaatschappij zoals Husky of Petro Canada. Het Amerikaanse bedrijf Flying J heeft ook vestigingen in Canada. Met name in het westen van Canada zijn de faciliteiten beperkter en zijn de parkeerterreinen vaak onverhard en slecht berijdbaar na regen.

Australië

In Australië heet een truck stop vaak een roadhouse. De hoeveelheid voorzieningen van een road house varieert sterk en is afhankelijk van de locatie. Een roadhouse in de Outback is vaak niet meer dan een tankstation en een klein restaurant. In sommige delen van Australië is een roadhouse de enige vorm van beschaving in een straal van meer dan 200 kilometer. Ze staan daarom vaak aangegeven op kaarten. Op belangrijke routes hebben roadhouses doorgaans meer faciliteiten.

Referenties