Harry S. Truman Parkway

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Truman Parkway)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Blank.png
Blank.png
-
Begin Savannah
Einde Savannah
Lengte 11 mi
Lengte 17 km
Route

Junction.svg Abercon Street

Afslagsymbool.svg White Bluff Road

Brug.svg Vernon River Bridge

Afslagsymbool.svg Whitefield Avenue

Afslagsymbool.svg Montgomery Cross Road

Afslagsymbool.svg Eisenhower Drive

Afslagsymbool.svg Derenne Avenue

Afslagsymbool.svg Delesseps Avenue

Afslagsymbool.svg Victory Drive US 80.svg

Afslagsymbool.svg Henry Street

Afslagsymbool.svg Gwinnett Street

Afslagsymbool.svg President Street

De Harry S. Truman Parkway is een parkway en freeway in de Amerikaanse staat Georgia. De snelweg vormt een noord-zuidroute door het zuidoosten van de kuststad Savannah. De snelweg is 17 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Truman Parkway begint vanaf Abercorn Street in het zuiden van Savannah. Abercorn Street is een belangrijke verbinding en geeft toegang naar de Interstate 95, 14 kilometer westelijker. De Truman Parkway loopt eerst oostwaarts en steekt via een liggerbrug de Vernon River over, waarna de weg naar het noorden draait en met 2x2 rijstroken door het oosten van Savannah loopt. De omgeving is bebouwd op wetlands en andere laaggelegen kustgebieden. Open zee ligt meer dan 15 kilometer naar het oosten, maar Savannah is gebouwd op een stelsel van getijderivieren. De Truman Parkway slingert door de woonwijken en eindigt nabij het centrum op President Street, vlak voor de Savannah River.

Wegbeheer

De Harry S. Truman Parkway is in het beheer van Chatham County. Het is één van de weinige freeways in de Verenigde Staten in het beheer van een lagere overheid. De snelweg is ongenummerd.

Geschiedenis

Plannen voor een noord-zuidroute met 2x2 rijstroken ontstonden begin jaren '50, in 1953 werd een studie uitgevoerd door de stad Savannah. De geplande route werd de Casey Canal Parkway genoemd, naar het smalle Casey Canal waar de route parallel aan zou gaan lopen. Het plan kwam echter niet snel tot ontwikkeling, mede door gebrek aan geld. In de jaren '60 werd overwogen om de parkway als tolweg aan te leggen, maar een verkenning uit 1970 wees uit dat de parkway niet haalbaar was als tolweg. De naam van de geplande weg werd begin jaren '70 ook gewijzigd naar de Harry S. Truman Parkway, naar de Amerikaanse president tussen 1945 en 1953. Hij overleed in 1972.

De aanleg liep jaren vertraging op. Het eerste deel dat opende liep van Derenne Avenue tot Henry Street en was het middendeel. Dit deel opende begin jaren '90 voor het verkeer. Eind jaren '90 is het noordelijkste deel van Henry Street tot President Street aangelegd, en circa 2004 opende het deel van Montgomery Cross Road tot Derenne Avenue, vlak daarna, rond 2005 opende ook het deel tussen Whitefield Avenue en Montgomery Cross Road.

Het laatste deel, de kruising van de Vernon River vanaf Abercon Street tot Whitefield Avenue is een stuk later aangelegd. Tot die tijd was de Truman Parkway vooral een verbinding voor lokaal verkeer tussen de woonwijken in het oosten van Savannah. De ontbrekende schakel tot Abercon Street opende op 28 februari 2014 voor het verkeer.[1]

Referenties

Freeways in Savannah

I-16.svg I-95.svg I-516.svg US 17.svg

Harry S. Truman ParkwayVeterans Parkway