Trunk road

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een trunk road is een weg die tot het hoofdwegennet behoort. Afhankelijk van de uitbouwtoestand van het netwerk ter plekke kan dit een autosnelweg, autoweg of hoofdweg zijn. De term wordt vooral in het Verenigd Koninkrijk en Ierland gebruikt. In China bestaat een netwerk van het National Trunk Highway System (NHTS) maar dat zijn uitsluitend de nationale expressways. In de Verenigde Staten wordt een dergelijke term niet gebruikt. In Europese context worden er wegen zoals een Bundesstraße, Droga krajowa, Route nationale en Carretera nacional mee bedoeld.

Ierland

Oorspronkelijk had Ierland ook trunk roads, thans zijn dit echter de national primary roads en national secondary roads.

Verenigd Koninkrijk

In 1936 werden 30 belangrijke wegen met een lengte van 7.200 kilometer in het Verenigd Koninkrijk als een trunk route aangeduid. In 1946 werd het netwerk verder uitgebreid door bestaande wegen te "trunken". De motorways die later gebouwd zijn, hadden automatisch de status van trunk roads. In 2004 waren er 12.625 kilometer aan trunk roads. Veel, maar niet alle trunk roads in het Verenigd Koninkrijk zijn primary routes, die apart bewegwijzerd worden als status tussen een motorway en een regionale en lokale weg. Eind jaren '90 en begin jaren 2000 zijn een groot aantal oorspronkelijke trunk roads ge-detrunked en overgedragen aan de lokale overheden.

Verenigde Staten

De term trunk road wordt in Amerikaans Engels niet algemeen gebruikt. Enkele staten spreken wel over state trunk roads of trunk highways in publicaties. Dit zijn altijd State routes en geen US Highways of Interstate Highways, die wel de functie van een trunk road vervullen zoals die in het Verenigd Koninkrijk zouden hebben. De term wordt voornamelijk in het Upper Midwest gebruikt, zoals Michigan, Minnesota en Wisconsin.

Zambia

De term 'trunk road' wordt in Zambia gebruikt, het is een aparte wegclassificatie voor de belangrijkste wegen naar de buurlanden. Ze hebben de prefix "T". Er zijn zes trunk roads in Zambia, die allemaal direct of indirect vanuit de hoofdstad Lusaka beginnen.

Referenties