Tsjaad

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Chad.svg
Tchad - تشاد‎ Tshād
Tsjaad.png
Hoofdstad N'Djamena
Oppervlakte 1.284.000 km²
Inwonertal 13.670.000
Lengte wegennet 500 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode TCH - TD

Tsjaad, ook wel bekend als Chad is een groot binnengesloten[1] land in Afrika. Het land is circa 32 keer zo groot als Nederland en telt 13 miljoen inwoners. De hoofdstad is N'Djamena.

Inleiding

Tsjaad ligt op de overgang van Centraal naar Noord-Afrika. Het land grenst in het noorden aan Libië, in het oosten aan Sudan, in het zuiden aan de Centraal Afrikaanse Republiek, in het zuidwesten aan Kameroen en Nigeria en in het westen aan Niger. De hoofdstad N'Djamena ligt aan de grens met Kameroen. Vanwege zijn positie in de Sahara wordt het land ook wel het dode hart van Afrika genoemd. Het land meet circa 1.750 kilometer van noord naar zuid en 1.150 kilometer van oost naar west. Het noorden van het land bestaat uit de Saharawoestijn, het midden uit de Sahel en het zuiden uit savannes. De Emi Koussi in het Tibestigebergte in het noordwesten is met 3.415 meter het hoogste punt van Tsjaad.

Het land is een zeer fragiele democratie met dictatoriale trekjes. Het land wordt betiteld als het corruptste land ter wereld en interne conflicten komen veel voor. Rebellen hebben geprobeerd de hoofdstad N'Djamena in te nemen, maar zijn daar tot twee keer toe niet in geslaagd. In het oosten spoelt het conflict in Darfur over in Tsjaad, waar veel vluchtelingen zijn. Tsjaad behoort tot de 5 armste landen ter wereld, 80% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Het inkomen is circa $ 1.600 per inwoner. Recenter wordt er weer geinvesteerd in de olieindustrie. Het Frans en Arabisch zijn de belangrijkste talen.

Wegennet

Het wegennet is verwoest door oorlogen, maar is eigenlijk ook nooit ontwikkeld in de koloniale tijd. In 1987 had Tsjaad slechts 30 kilometer verharde weg. Inmiddels is dit opgelopen tot circa 550 kilometer verharde weg. Het wegennet is extreem beperkt en buiten de paar hoofdassen zijn de meeste wegen tijdens regenbuien onberijdbaar. Er zijn eigenlijk maar twee verharde wegen in Tsjaad, de weg van Massakory naar N'Djamena over 140 kilometer en de weg van N'Djamena naar Moundou over 400 kilometer. Er zijn plannen om de weg vanaf Kelo naar Leré aan de grens met Kameroen te verharden.

Er lopen ook hoofdroutes van N'Djamena naar Sarh in het zuiden, maar deze weg is niet verhard. Tevens loopt er een weg van N'Djamena naar Adré naar de grens met Sudan, maar ook deze is niet verhard. In het noorden zijn in het geheel geen wegen, alleen pistes door de woestijn. Er zijn geen spoorwegen in Tsjaad.

In de hoofdstad N'Djamena zijn de meeste wegen onverhard, alleen enkele hoofdwegen hebben een asfaltverharding. De situatie is na 2010 wat verbeterd, waarbij diverse hoofdwegen verhard zijn en op 5 kruispunten in de stad viaducten met 2x2 rijstroken zijn gerealiseerd in 2013-2014. Er zijn twee bruggen over de rivier de Chari, die deels de grens met Kameroen vormt[2][3]. Er is één grensovergang met Kameroen bij N'Djamena, naar de Kameroense N1 bij Kousseri. De oostelijke randweg van N'Djamena is met 2x2 rijstroken uitgevoerd. Wegmarkeringen, verkeersborden en bewegwijzering zijn vrijwel non-existent. Brandstof is zeer moeilijk te verkrijgen in Tsjaad, zelfs in N'Djamena. Wel zijn er een aantal bekende ketens in Tsjaad.[4]

Wegnummering

Er is geen wegnummering in Tsjaad.

Bewegwijzering

Er is niks bekend over eventuele bewegwijzering in Tsjaad.

Referenties

Wegen van Afrika

AlgerijeAngolaBeninBotswanaBurkina FasoBurundiCentraal Afrikaanse RepubliekComorosCôte d'IvoireDemocratische Republiek CongoDjiboutiEgypteEquatoriaal GuineaEritreaEthiopiëGabonGambiaGhanaGuineaGuinea-BissauKaapverdiëKameroenKenyaLesothoLiberiaLibiëMadagaskarMalawiMaliMarokkoMauritaniëMauritiusMozambiqueNamibiëNigerNigeriaRepubliek CongoRwandaSão Tomé and PríncipeSenegalSeychellenSierra LeoneSomaliëSudanSwazilandTanzaniaTogoTsjaadTunesiëUgandaZambiaZimbabweZuid-AfrikaZuid-Sudan