Tuen Mun-Chek Lap Kok Link

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
屯門至赤鱲角連接路
Kruist Urmston Road
Lengte 5500 meter
Openstelling 27-12-2020
Intensiteit
Locatie kaart

De Tuen Mun-Chek Lap Kok Link (Chinees: 屯門至赤鱲角連接路), afgekort de TM-CLKL, is een onderzeetunnel in Hong Kong. De 5,5 kilometer lange tunnel verbindt Tuen Mun in de New Territories met Chek Lap Kok. Het wordt gezien als onderdeel van de Hong Kong-Zhuhai-Macau Bridge.

Kenmerken

De Tuen Mun-Chek Lap Kok Link is een 5.500 meter lange tweebuizige boortunnel. De tunnel gaat maximaal 55 meter beneden zeeniveau en gaat onder de zeestraat Urmston Road door, in het westen van Hong Kong. De tunnel telt 2x2 rijstroken van een autosnelweg die Tuen Mun in de New Territories met het grote grenscomplex van de Hong Kong-Zhuhai-Macau Bridge verbindt. Tevens is het de verbinding naar Lantau Island en de luchthaven van Hong Kong. De tunnel is gelegen in een bocht. Het is de meest westelijke vaste oeververbinding van Hong Kong.

Geschiedenis

De Tuen Mun-Chek Lap Kok Link is het sluitstuk van de Hong Kong-Zhuhai-Macau Bridge, die een verbinding tussen de New Territories, Lantua Island, de luchthaven van Hong Kong, Macau en Zhuhai in de provincie Guangdong vormt.[1] De Tuen Mun-Chek Lap Kok Link vormt vooral een verbinding voor verkeer tussen de New Territories en Chep Lap Kok, waar de luchthaven van Hong Kong gelegen is.

De bouw van de tunnel startte op 5 augustus 2013 en duurde bijna 7,5 jaar. Voor de tunnel is een speciale tunnelboormachine (TBM) geassembleerd met een diameter van 17,6 meter, de grootste ter wereld. Aan de zuidzijde moest een groot kunstmatig eiland opgespoten worden voor het grenscomplex naar Macau en Zhuhai. De tunnel komt hier aan de oostkant op uit, waarna een complexe weginfrastructuur aangelegd moest worden om de verbinding naar zowel de brug naar Zhuhai als andere snelwegen rond de luchthaven van Hong Kong te maken. De oorspronkelijk geplande openstelling was in 2018 maar het project liep twee jaar vertraging op. De Hong Kong-Zhuhai-Macau Bridge opende op 24 oktober 2018, maar de Tuen Mun-Chek Lap Kok Link opende pas twee jaar later op 27 december 2020 voor het verkeer.[2][3] Het project kostte 47 miljard Hong Kong dollar (US$ 6,1 miljard).[4]

Met de tunnel werd de afstand van Tuen Mun naar Lantau Island en de luchthaven van Hong Kong met 22 kilometer bekort. Het verkeer moest daarvoor omrijden via de Ting Kau Bridge en de Tsing Ma Bridge. De Tuen Mun-Chek Lap Kok Link is de diepste en langste zeetunnel van Hong Kong.

Referenties