Tuibrug Godsheide

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tuibrug Godsheide
Overspant Albertkanaal
Rijstroken 1x2
Totale lengte 300 meter
Hoofdoverspanning ~211 meter
Hoogte brugdek 8 meter [1]
Openstelling 1979
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Tuibrug Godsheide is een tuibrug in België, bij Godsheide. De brug overspant het Albertkanaal en heeft een lengte van 300 meter.

Kenmerken

De brug is uitgevoerd als tuibrug. De brug is 300 meter lang en overspant het Albertkanaal. De brug heeft een ruimtereservering voor 2x2 rijstroken, waarvan maar één rijbaan daadwerkelijk in gebruik is genomen. De rijbaan wordt gebruikt voor een lokale weg en een fietspad.

Geschiedenis

De brug is in de periode 1977 - 1979 aangelegd. De brug zou onderdeel uit gaan maken van de N702, een gewestweg tussen Hasselt en Genk. Tijdens de aanleg van de brug was er veel lokaal protest tegen de aanleg van een nieuwe weg tussen Hasselt en Genk. Met name vanuit de gemeente Genk was er zeer veel protest, omdat de weg langs het natuurgebied De Maten liep. Op het moment van aanleg veranderde de regelgeving, waardoor het Bestuur der Wegen toestemming moest hebben van de gemeente waardoor een weg liep. Aangezien het gemeentebestuur van Genk tegen de weg was, kon de aanleg van de weg niet doorgaan en bleef de brug over als onderdeel van het plan. De brug wordt sindsdien enkel door lokaal verkeer gebruikt en staat tegenwoordig bekend als een zogenaamde grands travaux inutiles, afgekort GTI.

Toekomst

Momenteel worden alle bruggen over het Albertkanaal vervangen of aangepast voor een doorvaarthoogte van 9,10 meter. De tuibrug Godsheide heeft momenteel een doorvaarthoogte van 8 meter en zal daarom moeten worden verhoogd.

Verkeersintensiteiten

Er zijn geen intensiteitsgegevens van de brug bekend.

Referenties