Tunel Blanka

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tunel Blanka
Kruist Praha
Lengte 6.382 meter
Openstelling 19-09-2015
Intensiteit 70.000 mvt/dag
Locatie kaart

De Tunel Blanka, formeel Tunelový komplex Blanka (TKB, tunnelcomplex Blanka) is een tunnel in Tsjechië, gelegen in de hoofdstad Praha (Praag). De tunnel is onderdeel van de stadsring MO - Městský Okruh en is in totaal 6,4 kilometer lang. Het is de langste verkeerstunnel in het land en één van de langste stedelijke tunnels in Europa.

Kenmerken

De tunnel wordt administratief gezien opgedeeld in drie segmenten tussen de ondergrondse aansluitingen.

Dit zijn van zuid naar noord;

  • Brusnický tunel (1.404 m)
  • Dejvický tunel (1.006 m)
  • Bubenečský tunel (3.090 m)

Constructief gezien betreft het één lange tunnel. Voor doorgaand verkeer is de tunnellengte 5.502 meter en 5.489 meter.[1] De totale tunnellengte is 6.382 meter.[2] De tunnel ligt ten noordwesten en noorden van het centrum van Praha en is een tweebuizige tunnel met 2 rijstroken per richting voor doorgaand verkeer. De tunnel verloopt onder de wijken Praha 6,7 en 8. Het westelijk deel van de tunnel is grotendeels onder een bestaande stadsweg gebouwd tussen de aansluiting Patočkova en het stadion van AC Sparta Praha. Daarna buigt de tunnel naar het noorden af en verloopt onder de rivier de Vltava door. Ter hoogte van de Trojský Most komt de tunnel weer bovengronds. De tunnel is tolvrij.

De tunnel heeft een vrije doorrijhoogte van 4,8 meter en een rijstrookbreedte van 3,5 meter. De maximale hellingsgraad bedraagt 5% en de ontwerpsnelheid is 70 km/h.

Geschiedenis

Na de Tweede Wereldoorlog nam het verkeer in Praha toe door de uitbreiding van de stad. Verkeer moest oorspronkelijk via het centrum. De verkeersproblemen groeiden, waardoor midden jaren '70 een wegenplan voor de regio werd opgesteld, met 3 ringwegen en 11 radiale verbindingen. Na 1989 werd een nieuw plan vastgesteld, dit keer met twee ringwegen, de R1 voor doorgaand verkeer en de MO voor stadsverkeer. In 1993 begon de concrete planning voor het noordwestelijk deel van de ringweg, met het vastleggen van alternatieven. Er waren drie alternatieven die Hana, Dana en Blanka werden genoemd. In 1994 werd de variant Blanka gekozen, waar de tunnel naar vernoemd is. In de tweede helft van de jaren '90 werden verkenningen en technische studies uitgevoerd voor het bestemmingsplan. Het project werd in de jaren '90 urgent omdat de verkeersprestatie tussen 1990 en 1997 al verdubbelde.

De Tunel Blanka is het duurste en grootste verkeersproject dat ooit ondernomen is door de stad Praha. De contracten voor de aanleg werden getekend op 30 oktober 2006. De tunnel werd gebouwd door de bedrijven Metrostav en Eurovia. De aanleg van de tunnel begon in 2007, destijds was de planning dat de tunnel in 2011 opengesteld kon worden voor het verkeer.

De aanleg werd geplaagd door grote kostenoverschrijdingen en problemen met de bodemgesteldheid. Er waren diverse sinkholes tijdens de aanleg in 2008 en 2010. De kosten werden oorspronkelijk geschat op 21,2 miljard kronen, maar zou uiteindelijk twee keer zoveel kosten, voornamelijk omdat de bouwtijd ook twee keer zo lang was als gepland. De tunneldoorslag werd op 18 juli 2011 gevestigd, waarna de tunnel afgebouwd kon worden. De uiteindelijke openstelling was op 19 september 2015, 4 jaar later dan gepland.[3] De aanleg kostte uiteindelijk circa 43 miljard kronen (€ 1,58 miljard bij openstelling).

Verkeersintensiteiten

In de eerste maand van openstelling reden gemiddeld dagelijks 70.000 voertuigen door de tunnel.[4]

Externe links

Referenties