Tunnel Berg Bock

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tunnel Berg Bock
BAB71.png
Tunnel Berg Bock.jpg
Kruist Rennsteig
Lengte 2.738 meter
Openstelling 20-12-2002
Intensiteit 23.400 mvt/dag
Locatie kaart

De Tunnel Berg Bock is een tunnel in Duitsland, gelegen in de staat Thüringen. De tunnel doorkruist het Thüringer Wald bij Suhl en is met 2.738 meter de op twee na langste tweebuizige wegtunnel van Duitsland.

Kenmerken

De Tunnel Berg Bock ligt direct ten noorden van het Dreieck Suhl en verloopt in een bocht. De tunnel heeft twee buizen met twee rijstroken per richting en is onderdeel van de A71. De tunnel wordt enigszins overschaduwd door de nabijgelegen Rennsteigtunnel die een stuk langer is. De tunnel doorkruist de 709 meter hoge Berg Glaskopf, onderdeel van het Thüringer Wald. Het zuidportaal ligt op 498 meter hoogte, het noordportaal op 527 meter, en er is dus een kleine stijging in de tunnel. De maximumsnelheid bedraagt 80 km/h en wordt met snelheidscamera's gehandhaafd.

Geschiedenis

De Tunnel Berg Bock is één van de grotere kunstwerken in de A71 van Erfurt naar Schweinfurt, een Verkehrsprojekte Deutsche Einheit, nr. 16. Voordat de tunnel en de A71 werd aangelegd moest het verkeer over het onderliggend wegennet van het Thüringer Wald, met name de stad Suhl lag vrij geïsoleerd van het hoofdwegennet en doorgaand verkeer van Erfurt naar Nürnberg of Würzburg moest grote afstanden binnendoor rijden, of omrijden via de A7 of A9.

De aanleg van de tunnel begon in 1999, een jaar later dan de nabijgelegen Rennsteigtunnel, maar werd eerder opengesteld, op 20 december 2002, tezamen met een vrij lang stuk van de A71 van Zella-Mehlis en Meiningen. Sinds 2003 is de A71 in dit gebied doorgaand te berijden en sinds 2005 van Erfurt tot Schweinfurt.

Verkeersintensiteiten

In 2015 reden dagelijks 23.400 voertuigen door de Tunnel Berg Bock, die daarmee niet erg druk is.

Externe links

Referenties