Tunnel Espedal-Frafjord

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tunnel Espedal–Frafjord
Kruist
Lengte 5.400 meter
Openstelling ?
Intensiteit
Locatie kaart

De Tunnel Espedal–Frafjord is een geplande tunnel in Noorwegen, gelegen in de gemeenten Forsand en Gjesdal in Rogaland. De 5,4 kilometer lange tunnel moet een verbinding vormen tussen Espedal en Frafjord en is onderdeel van de fylkesvei 492.

Kenmerken

De tunnel is gepland tussen twee valleien in de gemeenten Forsand en Gjesdal, tussen de dorpen Espedal en Frafjord. De tunnel ligt bijna op zeeniveau, maar voert door een gebergte van circa 750 meter hoog. Tussen beide plaatsen ligt momenteel geen wegverbinding.

Toekomst

Espedal en Frafjord liggen slechts 7 kilometer uit elkaar, maar de enige verbinding voert via de Lysefjordbrug en een veerdienst van Oanes naar Lauvvika. Deze rit duurt meer dan een uur en is 55 kilometer lang. De veerdienst is in 2019 gestaakt toen de Ryfylketunnel naar Stavanger gereed kwam, waardoor verkeer tussen beide gebieden een enorme omweg van meer dan 100 kilometer en een reistijd van ruim 2 uur kreeg. Daardoor is besloten een tunnel aan te leggen die het wegennet van het binnenland van Rogaland beter zal verbinden.[1]

Op 20 november 2018 werd het voorkeursalternatief door Statens Vegvesen vastgesteld, een 5,4 kilometer lange tunnel.[2]

Zie ook

Referenties