Tunnel Farchant

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tunnel Farchant
Kruist Ochsenberg
Lengte 2.370 meter
Openstelling 00-05-2000
Intensiteit 28.000 mvt/dag
Locatie kaart

De Tunnel Farchant is een tunnel in Duitsland, gelegen in de Alpen. De tunnel is onderdeel van de B2, net ten noorden van Garmisch-Partenkirchen.

Kenmerken

De Tunnel Farchant is een 2.370 meter lange tweebuizige tunnel die de rondweg van het dorp Farchant vormt. De tunnel ligt ten oosten van Farchant, onder een berghelling van de Ochsenberg die 1.694 meter hoog is. Het zuidelijk tunnelportaal ligt vlak voor de bebouwde kom van Garmisch-Partenkirchen, maar de tunnel is onderdeel van een traject dat 2x2 rijstroken telt tussen Oberau en Garmisch-Partenkirchen.

Geschiedenis

De Tunnel Farchant was het eerste project om de B2 op te waarderen tussen het einde van de A95 en Garmisch-Partenkirchen, een belangrijke bestemming voor verkeer in de Alpen. Het was aanvankelijk gepland om de A95 helemaal tot aan Garmisch-Partenkirchen aan te leggen, maar uiteindelijk is deze niet verder gebouwd dan de rand van de Alpen bij Eschenlohe.

De tunnel is voorgefinancierd en niet vanuit de lopende begroting gefinancierd. De tunnel is tussen 1995 en 2000 aangelegd en in mei 2000 geopend voor het verkeer.[1] Het was tot 2022 de langste wegtunnel in Bayern.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken circa 28.000 voertuigen van de tunnel gebruik. Tijdens wintersportweekenden ligt dit echter nog substantieel hoger, met intensiteiten tot bijna 50.000 voertuigen per dag.

Referenties