Lobautunnel

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Tunnel Lobau)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lobautunnel
Kruist Donau
Lengte 8.275 meter
Openstelling 2025
Intensiteit 56.700 (geprojecteerd) mvt/dag
Locatie kaart

De Lobautunnel is een geplande verkeerstunnel in Oostenrijk, gelegen in de S1 aan de oostkant van Wien. De tunnel heeft een geplande lengte van 8.275 meter.

Kenmerken

De Lobautunnel moet een geboorde, tweebuizige tunnel worden van ruim 8 kilometer lengte en wordt een cruciaal onderdeel van de buitenring van Wien, de S1. De tunnel begint bij het knoten Schwechat en blijft ondergronds tot Groß-Enzersdorf. De tunnel gaat onder de Donau het natuurgebied en de daarin gelegen industrieterreinen door.

Toekomst

Oorspronkelijk was het gepland om de tunnel tussen 2011 en 2014 aan te leggen, maar de slechte financiële situatie van Asfinag heeft ervoor gezorgd dat de bouw meer dan 10 jaar uitgesteld is. Op 23 mei 2018 werden de resterende bezwaren tegen het project afgewezen.[1][2] De bouw is echter nog niet gestart. De bouwkosten zijn destijds geraamd op € 1,8 miljard waarvan € 1,4 miljard voor rekening van de tunnel komt.[3] De start van de bouw is echter telkens uitgesteld. Na de verkiezingen van 2019 kwam er een minister van de Grüne op het verkeersministerie waarbij vrijwel alle bouwprojecten werden geschrapt of versoberd, waaronder ook de Lobautunnel.[4]

Verkeersintensiteiten

De verwachte verkeersintensiteit in 2025 is 56.700 voertuigen per etmaal. Dit zou de Lobautunnel de drukste lange wegtunnel van Oostenrijk maken.

Referenties

Wegtunnels in Oostenrijk

AmbergtunnelArlbergtunnelBosrucktunnelBrettfalltunnelDalaaser TunnelEhrentalerbergtunnelFelbertauerntunnelGleinalmtunnelGurnauer TunnelKarawankentunnelKatschbergtunnelLainbergtunnelLandecker TunnelLangener TunnelLobautunnelMalfonbachtunnelOswaldibergtunnelPerjentunnelPfändertunnelPlabutschtunnelRoppener TunnelStrenger TunnelTauerntunnelTunnel Flirsch-GondebachTunnel GaratzTunnel PettneuTunnel Pians-QuadratschTunnel WaldTunnelkette KlausZammer Tunnel