Munt la Scheratunnel

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Tunnel Munt la Schera)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Munt la Scheratunnel

Tunnel Munt la Schera

link={{{nummer}}}
Kruist Munt la Schera
Lengte 3.394 m
Openstelling 00-00-1968
Intensiteit ? mvt/dag
Locatie kaart

De Munt la Scheratunnel of de Tunnel Munt la Schera is een verkeerstunnel in Zwitserland. De weg door de tunnel draagt geen wegnummer. De tunnel is 3,4 kilometer lang.

Kenmerken

De Munt la Scheratunnel is gelegen tussen Punt la Drossa, gelegen aan de H28 van Zernez naar de Ofenpass, en Livigno in Italië, en is 3.394 meter lang. De tunnel kruist de hoofdkam van de Alpen, en is vernoemd naar de naastgelegen Munt la Schera. Door de tunnel loopt een ongenummerde weg. Vlak na het zuidelijke einde van de tunnel loopt de weg over een stuwdam, waar ook de grens met Italië ligt. Vanaf de stuwdam loopt de weg verder naar het dorp Livigno. De tunnel is slechts 2,5 meter breed en 3,6 meter hoog, waardoor er niet gepasseerd kan worden in de tunnel. Dit heeft als gevolg dat er elke 15 minuten van rijrichting wordt gewisseld, door middel van verkeerslichten. Het zuidportaal van de tunnel ligt op 1.810 meter hoogte, het noordportaal ligt op een hoogte van 1.706 meter.

Vanaf Livigno kan men via de Forcola di Livigno weer in Zwitserland komen, op de H29 even ten zuiden van de Berninapass.

Geschiedenis

De tunnel was klaar in 1965, en diende destijds voor het vervoer van materiaal voor de Punt dal Gall, een stuwdam ten zuiden van de tunnel. De tunnel is geopend voor verkeer in 1968, samen met de stuwdam ten zuiden van de tunnel. De tunnel is nog steeds in bezit van Engadiner Kraftwerke, het bedrijf dat destijds de tunnel en de stuwdam gebouwd heeft.

Tol

Voor de Munt la Scheratunnel wordt tol geheven. De tunnel is 24 uur per dag open en heeft een hoger tarief voor betalingen ter plekke, en E-Ticket is goedkoper. Daarnaast verschillen de tarieven voor de tunnel ook per seizoen. Het dagtarief voor personenauto's (met aanhanger/caravan) bedroeg in de zomer van 2021 15 CHF met een E-Ticket. Vrachtwagens onder de 18 ton betaalden 38 CHF en voor vrachtwagens boven de 18 ton gold een tarief 44 CHF. Voor het nachttarief geldt het dagtarief plus een toeslag van € 1,50. In de winter worden er meestal hogere tarieven gerekend dan in de zomer. Van juni tot september kunnen fietsers gebruikmaken van een pendelbus, die de fietsers en hun fietsen naar de andere kant van de tunnel brengt.

Verkeersdrukte

Vanwege de beperkte capaciteit van de tunnel kan er in zowel het zomer als winterseizoen verkeersdrukte voorkomen aan beide kanten van de tunnel. Zomers kan de Forcola di Livigno een alternatieve route zijn, maar in de winter is deze pas gesloten.

Referenties