Tunnel Neuhof

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tunnel Neuhof
Kruist
Lengte 1.610 meter
Openstelling 13-09-2014
Intensiteit ? mvt/dag
Locatie kaart

De Tunnel Neuhof is een einhausung in Duitsland, gelegen in Neuhof nabij Fulda in Hessen. Door de 1,6 kilometer lange tunnel loopt de A66.

Kenmerken

De Tunnel Neuhof is een 1.610 meter lange landtunnel. Hij wordt een tunnel genoemd, maar is civieltechnisch eigenlijk een einhausung. De tunnel is dubbelbuizig en heeft 2 rijstroken per richting. De maximumsnelheid is 80 km/h. De tunnel is onderdeel van de A66 van Frankfurt naar Fulda en verloopt tussen twee delen van het dorp Neuhof door. Direct naast de tunnel liggen bovengronds een spoorlijn (de dubbelsporige Kinzigtalbahn), het station en de B40.

Geschiedenis

De Tunnel Neuhof is aangelegd als onderdeel van de laatste 3,5 kilometer A66 tussen Frankfurt en Fulda. De aanleg begon op 6 oktober 2005 en na 9 jaar bouwtijd is de tunnel op 13 september 2014 opengesteld voor het verkeer.[1] De aanleg van de tunnel zelf kostte € 117,5 miljoen[2] en nog eens € 36 miljoen voor de tracébouw van de A66 en € 60 miljoen voor het verplaatsen van het spoor.[3]

Voor de aanleg van de tunnel zijn de B40 en de spoorlijn iets naar het westen verlegd, zodat er geen woningen aan de oostzijde van de tunnel gesloopt hoeven worden.

De aanleg van de tunnel is bekritiseerd vanwege de hoge kosten en het feit dat een half-overkapping kosten-effectiever zou zijn geweest. Ook zijn de direct naastgelegen spoorlijn Frankfurt - Fulda en de B40 niet ondergronds gebracht, zodat de barrièrewerking niet is verminderd en er nog steeds sprake is van geluidsoverlast. Ook was de bouwtijd (9 jaar) buitensporig lang.

Referenties