Tunnel Prado-Carénage

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tunnel Prado-Carénage
A50 FR.svg
Blank.png
Kruist Marseille
Lengte 2.450 meter
Openstelling 1993
Intensiteit ? mvt/dag
Locatie kaart

De Tunnel Prado-Carénage is een dubbeldeks tunnel in Frankrijk, gelegen in de stad Marseille. De tunnel is onderdeel van de A50.

Kenmerken

De tunnel is dubbeldeks met een doorrijhoogte van 3,2 meter. De tunnel is dus niet geschikt voor vrachtwagens. De tunnel is gelegen onder het zuidelijk deel van het centrum van Marseille, en sluit aan de noordzijde aan op de A55 en aan de oostzijde op de A50. De tunnel is 2.450 meter lang en gelegen in een bocht. De tunnel verwerkt verkeer van en naar het centrum en ook doorgaand stedelijk verkeer.

Geschiedenis

De tunnel was oorspronkelijk een spoortunnel uit 1878. Al in 1964 werd besloten deze spoortunnel om te bouwen tot verkeerstunnel, nadat de aanleg van de Tunnel Vieux Port begon. Die tunnel werd in 1967 geopend. De ombouw van de spoortunnel tot dubbeldeks verkeerstunnel duurde 33 maanden, van 1991 tot 1993. Hiervoor is de tunnel eerst uitgediept en daarna dubbeldeks gemaakt.[1]

Tol

De tunnel is een tolweg, in het beheer van SMTPC (Société Marseillaise du Tunnel Prado-Carénage) die ook de Tunnel Prado Sud in het beheer heeft.

Externe links

Zie ook

Referenties