Tunnel Prenj

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tunel Prenj
Kruist Prenj
Lengte 10.450 meter
Openstelling
Intensiteit ? mvt/dag
Locatie kaart

De Tunnel Prenj is een geplande tunnel in Bosnië-Herzegovina. Met een lengte van ruim 10 kilometer wordt het de langste tunnel van het land en Zuidoost-Europa. De tunnel is onderdeel van de A1.

Kenmerken

De Tunnel Prenj is een tweebuizige tunnel van 10.450 meter lengte, gelegen onder het Prenjmassief. De tunnel is gelegen op de route tussen Konjic en Mostar. Het noordelijk tunnelportaal ligt in een vallei ten zuiden van Polje Bijela, op circa 600 meter hoogte. Het zuidelijk tunnelportaal ligt in een canyon ten noorden van Podgorani, ook op circa 600 meter hoogte. De tunnel doorkruist het Prenjmassief, de tunnel passeert op korte afstand onder het hoogste punt van het massief door, de 2.115 meter hoge Zelena Glava. De tunnel is onderdeel van de A1 tussen Konjic en Mostar.

Geschiedenis

De A1 moet een autosnelweg vormen die noord-zuid door het centrale deel van Bosnië-Herzegovina verloopt. Vanwege het zeer bergachtige terrein was de planvorming ten zuiden van Sarajevo langere tijd weinig concreet, omdat er geen zicht was op de financiering van een dergelijk complex project. Oorspronkelijk waren er plannen om de A1 door de canyon van de rivier de Neretva te laten verlopen, min of meer in de corridor van de M17, via Jablanica. Ook deze route is technisch zeer complex, en er werd indertijd vanuit gegaan om eerst één rijbaan aan te leggen om kosten te besparen.

Later kwam een meer directe route tussen Konjic en Mostar op tafel. Deze route is ongeveer de helft van de lengte van de oorspronkelijk geplande route via Jablanica, waardoor de kosten van één lange tunnel van 10 kilometer afgewogen kon worden tegen een langere route met meer korte tunnels en grote viaducten. Uiteindelijk werd besloten om de A1 met een 10 kilometer lange tunnel door het Prenjmassief aan te leggen.

Toekomst

De bouw van de tunnel is onderdeel van een 35 kilometer lang traject van de A1 tussen Ovčari en Mostar-Noord. De aanbesteding hiervan werd op 19 december 2019 aangekondigd.[1] De kosten van de tunnel zijn geraamd op € 600 miljoen. In september 2022 werd duidelijk dat er acht biedingen op het project waren.[2]

De bouw van een dergelijke tunnel is complex en kostbaar. In Europa is nog niet eerder een dergelijk lange tunnel in een land met lagere inkomens aangelegd. Van alle tunnels langer dan 10 kilometer in Europa zijn er maar twee buiten de Alpen of Scandinavië gelegen, namelijk de Duplex A86 in Parijs en de Traforo del Gran Sasso in de Apennijnen.

Referenties