Tunnel Rodenrijsche Vaart

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tunnel Rodenrijsche Vaart
Kruist Rodenrijsche Vaart
Lengte 80 meter
Openstelling 2006
Intensiteit
Locatie kaart

De tunnel Rodenrijsche Vaart is een onderdoorgang in Nederland, gelegen in de provincie Zuid-Holland nabij Berkel en Rodenrijs. De tunnel is feitelijk een kort aquaduct en is gelegen in de provinciale weg N471. De onderdoorgang is door zijn korte lengte geen tunnel in de zin van de Tunnelwet. De onderdoorgang heeft één buis met daarin twee rijstroken.

Kenmerken

De Tunnel Rodenrijsche Vaart, ook wel bekend als de Tunnel Rodenrijseweg is een korte tunnel met een totale lengte van circa 250 meter en een gesloten deel van 80 meter lengte. De tunnel is 12,5 meter breed met één rijbaan met 1x2 rijstroken en redresseerstroken die van elkaar gescheiden zijn door een barrier. De tunnel is esthetisch bijzonder ontworpen als een convergerende ronde koker. Technisch staat het kunstwerk bekend als KW17.

Geschiedenis

De tunnel is tussen 2004 en 2006 aangelegd als onderdeel van de verlengde N471 vanaf de N209 naar Pijnacker. De tunnel is ontworpen door DHV in samenwerking met architect Marius van den Wildenberg in opdracht van de provincie Zuid-Holland. De tunnel is aangelegd door bouwbedrijf Heijmans. De tunnel heeft de betonprijs van 2007 gewonnen, evenals de European Concrete Award van 2008.[1]

Verkeersintensiteiten

Referenties