Tunnel Wald

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tunnel Wald
Kruist Zeiritzkampel
Lengte 2.844 meter
Openstelling 26-05-1993
Intensiteit 20.600 mvt/dag
Locatie kaart

De Tunnel Wald is een verkeerstunnel in Oostenrijk, gelegen in de A9 bij Wald am Schoberpaß in de staat Steiermark. De tunnel is tweebuizig en 2.844 meter lang.

Kenmerken

De Tunnel Wald doorkruist de zuidelijke helling van de Zeiritzkampel, bij het dorp Wald am Schoberpaß. De tunnel is voornamelijk vanuit landschappelijk oogpunt aangelegd, het dal bij Wald is breed genoeg voor de aanleg van een snelweg op maaiveld. Het westelijke portaal ligt circa 870 meter hoog, iets dalend naar 820 meter bij het oostelijke portaal. Naast de tunnel ligt de Schoberpass, die 849 meter hoog is. Dit is de laagste bergpas van de hoofdkam van de Alpen.

Geschiedenis

De Tunnel Wald was de laatste schakel van de A9 tussen Windischgarten en de Sloveense grens en opende op 26 mei 1993 voor het verkeer. Daarvoor moest het doorgaande verkeer over de eenvoudige Schoberpass rijden. De tunnel is direct met twee buizen aangelegd.

Verkeersintensiteiten

In 2010 reden dagelijks gemiddeld 20.600 voertuigen door de Tunnel Wald. De drukste dagen zijn vrijdagen, met gemiddeld 24.200 voertuigen. 3.600 vrachtwagens rijden dagelijks door de tunnel.

Referenties


Wegtunnels in Oostenrijk

AmbergtunnelArlbergtunnelBosrucktunnelBrettfalltunnelDalaaser TunnelEhrentalerbergtunnelFelbertauerntunnelGleinalmtunnelGurnauer TunnelKarawankentunnelKatschbergtunnelLainbergtunnelLandecker TunnelLangener TunnelLobautunnelMalfonbachtunnelOswaldibergtunnelPerjentunnelPfändertunnelPlabutschtunnelRoppener TunnelStrenger TunnelTauerntunnelTunnel Flirsch-GondebachTunnel GaratzTunnel PettneuTunnel Pians-QuadratschTunnel WaldTunnelkette KlausZammer Tunnel