Tunnel d'Arrissoules

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tunnel d'Arrissoules
Kruist Arrissoules
Lengte 2.987 meter
Openstelling 05-04-2001
Intensiteit 22.500 mvt/dag
Locatie kaart

De Tunnel d'Arrissoules is een verkeerstunnel in Zwitserland. De tunnel is onderdeel van de A1 en is bijna 3 kilometer lang.

Kenmerken

De Tunnel d'Arrissoules ligt aan de zuidkant van het Lac de Neuchâtel en is 2.987 meter lang. De tunnel heeft twee tunnelbuizen die even lang zijn. Elke tunnelbuis telt 2 rijstroken. De tunnel gaat onder het plaatsje Arrissoules door en kruist verder nog verschillende stukje bos en weiland. Hoewel het gebied waar de tunnel loopt redelijk glooiend is, stijgt de tunnel nauwelijks en blijft aan beide uitgangen op 640 hoogte. Aan de westkant van de tunnel ligt een aantal hoge dalviaducten, die soms met een hoogte van 80 meter of meer boven het dal hangen. Aan de oostkant is de weg vlakker en daar volgt net na de tunnel de Tunnel des Chables. De maximumsnelheid in de tunnel bedraagt 100 km/h

Geschiedenis

In 1987 waren er de eerste plannen om Bern en Lausanne met elkaar te verbinden door middel van de A1. Helaas werd dat plan in 1992 in een referendum met een meerderheid van 67% afgewezen. In de jaren daarna is het plan echter wel goedgekeurd en werd begonnen met de aanleg van de tunnel en de weg. De tunnel is geopend in 2001, toen het laatste deel van de A1 was voltooid. In de 23 km die destijds openden zaten ook de Tunnel de Pomy en de Tunnel des Chables.

Verkeersintensiteiten

Door de tunnel rijden zo'n 22.500 voertuigen per dag.[1]

Referenties