Tunnel de Cap de Croix

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tunnel de Cap de Croix
A8 FR.svg
Blank.png
Kruist Rimiez
Lengte 431 meter
Openstelling 24-12-1976 / 01-07-1982
Intensiteit ? mvt/dag
Locatie kaart

De Tunnel de Cap de Croix is een korte tunnel in Frankrijk, gelegen bij Rimiez. De tunnel is onderdeel van de A8 die hier ten noorden van Nice loopt.

Kenmerken

De tweebuizige Tunnel de Cap de Croix kruist een paar woonwijken van de stad Rimiez en is onderdeel van de A8, die hier door de bergachtige Franse Rivièra loopt met veel tunnels en viaducten. De noordelijke tunnelbuis meet 431 meter in lengte en heeft een rijbaan met 3 rijstroken zonder vluchtstroken richting Cannes. De zuidelijker gelegen tunnelbuis heeft een lengte van 429 meter en telt 2 rijstroken zonder vluchtstroken richting Monaco. De rijbanen die door de tunnel lopen stijgen met 4%.[1] Ten westen van de tunnel ligt het korte Viaduc du Vallon des Fleurs, met een lengte van 11 meter en een hoogte van 25 meter.

Geschiedenis

De noordelijke tunnelbuis is op 24 december 1976 in gebruik genomen, toen de eerste rijbaan van de A8 opende tussen Nice-Promenade des Anglais en Nice-Le Paillon. Er was toen 6 jaar sprake van tegenverkeer in de tunnel. Op 1 juli 1982 werd de tweede rijbaan geopend, en werd het verkeer naar Monaco door de zuidelijke tunnelbuis geleid. De beide tunnelbuizen zijn aangelegd met een tunnelboormachine.

Verkeersintensiteiten

Er zijn geen exacte verkeersintensiteiten van de tunnel bekend.

Referenties