Tunnel de Castellar

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tunnel de Castellar
Kruist Castellar
Lengte 575 meter
Openstelling 14-07-1969 / 11-07-1970
Intensiteit ? mvt/dag
Locatie kaart

De Tunnel de Castellar is een tunnel in Frankrijk, gelegen ten zuiden van de plaats Castellar. De tunnel is onderdeel van de A8 tussen Monaco en de Italiaanse grens bij Menton.

Kenmerken

De Tunnel de Castellar heeft een lengte van maximaal 575 meter en is onderdeel van de A8 die hier door de bergen van de Franse Rivièra loopt. De tunnel is gelegen ten zuiden van de plaats Castellar en kent twee tunnelbuizen waardoorheen 2x2 rijstroken met een stijgingspercentage van slechts 1,5% lopen. De lengte van de noordelijke tunnelbuis is met 575 meter langer dan de zuidelijke tunnelbuis, die 568 meter meet. De tunnel kruist een bergrug waarop de plaats Castellar ligt. Ten oosten van de tunnel ligt een aantal kleine viaducs. Westelijk ligt het langere Viaduc du Careï.[1]

Geschiedenis

De tunnel is per tunnelbuis opengesteld en maakte deel uit van de het tracé van de A8 tussen Roquebrune en de Italiaanse grens. De eerste, zuidelijke tunnelbuis opende op 14 juli 1969 toen de eerste rijbaan van het tracé tussen Roquebrune en de Italiaanse grens opende met tegenverkeer. Circa een jaar later, op 11 juli 1970, opende de tweede rijbaan van dit deeltraject van de A8 en werd het verkeer richting Monaco overgezet naar de noordelijke tunnelbuis, waarmee de tunnel volledig was opengesteld.

Verkeersintensiteiten

Er zijn geen exacte verkeersintensiteiten van de tunnel bekend.

Referenties