Tunnel de Combette

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Tunnel de Chantemerle)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tunnel de Combette
Kruist Combette
Lengte 1.373 meter
Openstelling 05-04-2001
Intensiteit 19.200 mvt/dag
Locatie kaart

De Tunnel de Combette of Tunnel de Chantemerle is een verkeerstunnel in Zwitserland. De tunnel is onderdeel van de A1 en is bijna 1,4 kilometer lang.

Kernmerken

De Tunnel de Combette telt twee tunnelbuizen. Een buis is 1.100 meter lang en de andere 1.373 meter lang, waarbij er 2x2 rijstroken door de tunnelbuizen lopen. De rijbaan richting Bern kent een stuk overkapping aan de westkant van de tunnel. Verder heeft de tunnel vluchtstroken, iets wat niet vaak voorkomt in Zwitserland. Aan de westkant van de tunnel ligt verder nog de Tunnel les Vignes en aan de oostkant een ligt een aansluiting naar Murten. De tunnel ligt een stukje ten zuiden van de tamelijk onbekende Mürtensee. De tunnel kruist twee gehuchten; Combette en Oberes Prähl. Daarnaast kruist de tunnel vooral weilanden. Het westportaal van de tunnel ligt op 490 meter hoogte en het oostportaal ligt slechts 5 meter hoger. Er geldt een maximumsnelheid van 100 km/h in de tunnel.

Geschiedenis

De Tunnel de Combette is in 2001 opengesteld. Waarom de tunnel 4 jaar later is opengesteld dan de rest van de weg, is niet bekend.

Verkeersintensiteiten

Er rijden dagelijks zo'n 19.200 voertuigen door de tunnel, wat het tot een rustige tunnel maakt.[1] 15% van de voertuigen is vrachtverkeer.[2]

Referenties