Tunnel de Confignon

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tunnel de Confignon
Kruist Confignon
Lengte 1.455 meter
Openstelling 26-06-1993
Intensiteit 49.300 mvt/dag
Locatie kaart

De Tunnel de Confignon is een verkeerstunnel in Zwitserland. De tunnel is onderdeel van de A1 en is bijna 1,5 kilometer lang.

Kenmerken

De Tunnel de Confignon is 1.455 meter lang en telt twee tunnelbuizen. De tunnel ligt in de zuidwestkant van de agglomeratie van Genève. Tunnel telt 2x2 rijstroken en gaat onder een deel van het plaatsje Confignon door. Daarnaast loopt ook de Route de Chancy, een belangrijke regionale weg, over de tunnel. Aan de zuidkant van de tunnel ligt het Échangeur Perly en aan de noordkant van de tunnel de aansluiting Bemex. De maximumsnelheid in de tunnel is 100 km/h.

Geschiedenis

In 1971 waren er de eerste plannen om de A1 om Genève te leiden. Bij Confignon zou de weg het dorp passeren door slechts een overkapping. Die plannen stuitten op veel tegenstand vanuit het dorp. Nadat de tegenstanders in 1975 in een referendum een meerderheid behaalden, moest men naar andere oplossingen zoeken. In 1980 werd er een plan goedgekeurd waarbij de A1 Confignon zou passeren met een tunnel. In de jaren daarna werd het project, dat ook de bouw van onder andere Tunnel de Vernier inhield, verder uitgebreid en verbeterd. Waarna in 1986 toch eindelijk kon worden begonnen met de bouw van de weg en van de Tunnel de Confignon. Deze werd in 1993 samen met de Tunnel de Vernier opengesteld voor verkeer[1].

Toekomst

Er loopt een onderzoek over het verbeteren of verbreden van de A1 ten westen van Genève. Wellicht zou de tunnel dus in de toekomst verbreed kunnen worden.

Verkeersintensiteiten

Door de tunnel rijden zo'n 49.300 voertuigen per dag.[2] Door de tunnel rijdt vooral forenzenverkeer vanuit het stedelijke gebied van Genève dat in Frankrijk ligt.

Referenties