Tunnel de Fontenay

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tunnel de Fontenay
A12 FR.svg
Blank.png
Kruist Fontenay-de-Fleury
Lengte 359 meter
Openstelling 00-09-1995
Intensiteit 145.000 mvt/dag
Locatie kaart

De Tunnel de Fontenay is een korte tranchée couverte in Frankrijk, gelegen ten zuidwesten van de stad Paris, bij de plaats Fontenay-de-Fleury. De overkapping is onderdeel van de A12 en is ongeveer 350 meter lang.

Kenmerken

De Tunnel de Fontenay is gelegen bij de plaats Fontenay-de-Fleury, in het zuidwesten van de agglomeratie van Paris. De tunnel is 359 meter lang en telt 2 tunnelbuizen waardoorheen in totaal 9 rijstroken lopen. De westelijke buis telt 3+2 rijstroken richting het zuiden, de oostelijke buis kent 4 rijstroken (waarvan 2 rijstroken zijn uitgevoerd als weefvak) richting het noorden. De tunnel heeft een maximumsnelheid van 90 km/h.[1]

Geschiedenis

De tunnel is in september 1995 geopend voor verkeer, toen de A12 werd verbreed naar 3+4 rijstroken. De tunnel is vooral gerealiseerd om milieu en leefbaarheidsredenen, want de overkapping kruist vrijwel niets, maar loopt vlak langs de bebouwing van Fontenay-de-Fleury. De tunnel is hoogstwaarschijnlijk aangelegd met een open bouwput. De tunnel is niet tegelijk met de A12 geopend, die opende namelijk al in 1950.

Verkeersintensiteiten

Er rijden dagelijks 145.000 voertuigen door de tunnel, waarmee de tunnel erg druk is.

Referenties