Tunnel de Fourvière

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tunnel de Fourvière
M6 FR.svg
Tunnel de Fourvière.jpg
Kruist Fourvière
Lengte 1.811/1.804 meter
Openstelling 08-12-1971
Intensiteit 101.500 mvt/dag
Locatie kaart

De Tunnel de Fourvière is een tunnel in Frankrijk, gelegen in de agglomeratie Lyon. De tunnel ligt in de M6 bij de Fourvière in het 5e arrondissement.

Kenmerken

De Tunnel de Fourvière is een dubbelbuizige tunnel in de stad Lyon. De tunnel is gelegen in het 5e arrondissement en kruist de Fourvière, een heuvel in het westen van het centrum van de stad. De noordelijke buis van de tunnel heeft een lengte van 1.811 meter en de zuidelijke buis is met een lengte van 1.804 net wat korter. Van beide buizen is ongeveer 1.720 meter geboord. De overige delen zijn onderdeel van de in- en uitgangen van de tunnel. Door de tunnel loopt de M6 met 2x2 rijstroken. Er zijn geen vluchtstroken aanwezig in de tunnel. In de tunnel geldt verscherpt toezicht, omdat de tunnel zeer druk bereden is. Zo geldt er een maximumsnelheid van 70 km/h in de tunnel en moet men 40 meter afstand houden. Daarnaast mag er geen vrachtverkeer met een gewicht van meer dan 7,5 ton door de tunnel.

Geschiedenis

De tunnel maakte onderdeel uit van een plan van de Groupement d'urbanisme de la région Lyonnaise (Stedenbouwkundige instituut van de regio Lyon) dat werd gepresenteerd op 2 februari 1962. Dit plan omvatte de bouw van het ontbrekende stuk snelweg tussen de reeds in aanbouw zijnde A6 in het noorden van Lyon en de A7. De weg moest de doorgaande functie van de N6 gaan overnemen. De doorgaande route door Lyon ging destijds door de smalle en overbelaste Tunnel de la Croix-Rousse. Het plan omvatte naast de bouw van het tunnel ook een ander belangrijk kunstwerk, namelijk het Viaduc des Deux-Amants.

Het plan werd uiteindelijk goedgekeurd en de tunnel is geopend voor verkeer op 8 december 1971. In 1997 is de tunnel gerenoveerd en gelden de strengere normen in de tunnel. Vanwege het vele gebruik van de tunnel ging de tunnel tijdens de renovatie alleen 's nachts en in het weekend dicht.

Sinds 2017 is de weg door de tunnel geen autoroute meer en als de M6 genummerd in plaats van de A6.

Verkeersintensiteiten

De Tunnel de Fourvière is ernstig overbelast met meer dan 100.000 voertuigen per dag. Hoewel de druk op de tunnel wat is afgenomen door de completering van de A46, schiet de tunnel nog steeds in capaciteit tekort. De tunnel is elk jaar weer in de zomerperiode een berucht knelpunt, maar ook buiten de zomerperiode komt filevorming frequent voor. Met name richting noorden staat vaak de hele dag door een file op de M7.

Referenties