Tunnel de La Vue des Alpes

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Tunnel de La Vue-des-Alpes)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tunnel de La Vue des Alpes
Kruist Juragebergte
Lengte 3.250 meter
Openstelling 04-02-1997
Intensiteit 19.500 mvt/dag
Locatie kaart

De Tunnel de La Vue des Alpes is een verkeerstunnel in Zwitserland. De tunnel is onderdeel van de Hauptstrasse 20 en is 3,3 kilometer lang.

Kenmerken

De 3.250 meter tellende Tunnel de La Vue des Alpes kruist een deel van het Zwitserse Juragebergte, dat bij de tunnel tot een hoogte van circa 1.200 meter reikt. De tunnel telt 1x2 rijstroken. De tunnel vormt een alternatief voor de La Vue des Alpes, de bergpas waar de tunnel naar is vernoemd. Ten noorden van de tunnel ligt een overkapping waaronder de aansluiting naar Renan ligt waarna de Tunnel du Mont Sagne volgt. Aan de zuidkant verbreedt de weg zich naar 2x2 rijstroken en vervolgt de H20 zijn weg naar Neuchâtel. Het noordportaal van de tunnel ligt op ongeveer 1.100 meter hoogte en het zuidportaal op ruim 1.000 meter. De tunnel heeft een hellingspercentage van 3,1% In de tunnel kan niet worden ingehaald en geldt een maximumsnelheid van 80 km/h.

Geschiedenis

Al het verkeer moest voordat er sprake was van een tunnel gebruikmaken van de Vue des Alpes, een 1.283 meter hoge bergpas. De Vue des Alpes is met een stijgingspercentage van maximaal 10% relatief steil te noemen, en vormde een van de redenen om de tunnel aan te leggen. Daarnaast zou er bij sneeuwval, iets dat ’s winters geregeld voorkomt in de Jura, een sneeuwvrije doorgaande route zijn omdat de Vue des Alpes met sneeuw vaak onbegaanbaar was.

Op 23 januari 1992 was de doorbraak van de tunnel, welke aangelegd is via de schildmethode. De tunnel werd 3 jaar later, in 1995, geopend voor verkeer.[1]

Verkeersintensiteiten

In 2009 reden er dagelijks 19.500 voertuigen per etmaal door de tunnel, wat de tunnel redelijk bereden maakt. Het aandeel van het vrachtverkeer bedraagt echter slechts 2,6 procent.[2]

Referenties