Tunnel de Las Planas

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tunnel de Las Planas
Kruist Les Mourailles
Lengte 1.108 meter
Openstelling 24-12-1976 / 17-11-1983
Intensiteit ? mvt/dag
Locatie kaart

De Tunnel de Las Planas is een tunnel in Frankrijk, gelegen bij Les Mourailles. De tunnel is onderdeel van de A8 die ten noorden van Nice loopt.

Kenmerken

De tweebuizige Tunnel de Las Planas is gelegen bij de plaats Les Mourailles en is onderdeel van de A8, die hier door de bergachtige Franse Rivièra loopt met veel viaducten en tunnels. De noordelijke tunnelbuis meet 1.108 meter in lengte en heeft een rijbaan met 3 rijstroken zonder vluchtstroken richting Cannes. De zuidelijker gelegen tunnelbuis heeft een lengte van 1.072 meter en telt 2 rijstroken zonder vluchtstroken richting Monaco. In de tunnel bevindt zich een redelijke scherpe bocht vanuit het westen naar het zuiden. De rijbanen die door de tunnel lopen stijgen met 5%.[1] De tunnel is de één na langste van de Franse A8, na de Tunnel de l'Arme.

Geschiedenis

De noordelijke tunnelbuis is op 24 december 1976 in gebruik genomen, toen de eerste rijbaan van de A8 opende tussen Nice-Promenade des Anglais en Nice-Le Paillon. Er was toen 7 jaar sprake van tegenverkeer in de tunnel. Op 17 november 1983 werd de tweede rijbaan geopend, en werd het verkeer naar Monaco door de zuidelijke buis geleid. De beide tunnelbuizen zijn aangelegd volgens de schildmethode.

Verkeersintensiteiten

Er zijn geen exacte verkeersintensiteiten van de tunnel bekend.

Referenties