Tunnel de Rosti

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tunnel de Rosti
Kruist Mont Leuze
Lengte 277 meter
Openstelling 10-02-1978 / 17-05-1985
Intensiteit ? mvt/dag
Locatie kaart

De Tunnel de Rosti is een korte tunnel in Frankrijk, gelegen bij La Trinité. De tunnel is onderdeel van de A8 tussen Nice en Monaco.

Kenmerken

De Tunnel de Rosti is onderdeel van de A8 die hier door de bergachtige Franse Rivièra loopt met veel tunnels en viaducten. De tunnel is ook gelegen tussen twee viaducten; het Viaduc de la Nuec en het Viaduc des Vignasses. De tunnel telt twee tunnelbuizen waar 2x3 rijstroken doorheen lopen met een stijgingspercentage van 6%. De tunnelbuizen hebben verschillende lengtes, zo is de noordelijke tunnelbuis met 232 meter aanzienlijk korter dan de zuidelijke tunnelbuis die 277 meter lang is. De tunnel kruist een noordelijke uitloper van de 570 meter hoge Mont Leuze.

Geschiedenis

De zuidelijke tunnelbuis is op 10 februari 1978 in gebruik genomen, toen de eerste rijbaan van de A8 opende tussen Nice-Le Paillon en La Turbie. Hierna was er 7 jaar sprake van tegenverkeer in de tunnel. Op 17 mei 1985 werd de tweede rijbaan geopend, en werd het verkeer richting Nice door de noordelijke tunnelbuis geleid.

Verkeersintensiteiten

Er zijn geen exacte verkeersintensiteiten van de tunnel bekend.

Referenties