Tunnel de Sauges

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tunnel de Sauges
A5 CH.svg
Blank.png
Kruist Sauges
Lengte 2.195 meter
Openstelling 07-05-2002
Intensiteit 20.800 mvt/dag
Locatie kaart

De Tunnel de Sauges is een verkeerstunnel in Zwitserland. De tunnel is onderdeel van de A5 en is 2,2 kilometer lang.

Kenmerken

De Tunnel de Sauges is 2.195 meter lang en telt twee tunnelbuizen. Een van de twee buizen is iets korter, namelijk 1.880 meter. De noordelijke tunnelbuis heeft aan de westkant van de tunnel een overkapping, welke 260 meter lang is en tot de tunnel wordt gerekend. De twee tunnelbuizen hebben een diameter die schommelt tussen de 11,0 en 11,2 meter en verder zijn de tunnelbuizen beide voorzien van een noodtunnel met een breedte van 1 meter.

De tunnel ligt aan de noordkant van het Lac de Neuchâtel. De tunnel telt 2x2 rijstroken en gaat onder een deel van het plaatsje Sauges. De korte overkapping aan de westkant van de tunnel kruist ook nog het plaatsje Vaurmarcus. Ten westen van overkapping volgt er een aansluiting naar het plaatsje. Verder ligt aan de westkant de grens tussen de kantons Neuchâtel en Vaud waarna de korte 'Tunnel de la Lance' volgt. Aan de oostkant wordt de tunnel opgevolgd door de langere Tunnel de Gorgier. Verder gaat de tunnel zelf ook nog onder een spoortunnel door, welke zo'n 150 meter boven de tunnel loopt. Het westportaal van de tunnel ligt op 430 meter hoogte, het oostportaal ligt op 500 meter hoogte. De tunnel stijgt dus met 3,7%. De maximumsnelheid in de tunnel bedraagt meestal 100 km/h.

Geschiedenis

In 1990 is men begonnen met de aanleg van de Tunnel de Sauges en een jaar later met de aanleg van de overkapping die tot de tunnel wordt gerekend. De tunnel is met een tunnelboormachine aangelegd. De tunnel werd op 7 mei 2002 geopend voor verkeer.[1] De tunnel heeft ongeveer 93 miljoen CHF gekost. [2]

Verkeersintensiteiten

In 2013 reden er dagelijks zo'n 20.800 voertuigen door de tunnel.[3]

Referenties