Tunnel de Tende

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tunnel du Col de Tende

Galleria Colle di Tenda

Kruist Alpen
Lengte 3182 meter
Openstelling 1882
Intensiteit 3.600 mvt/dag
Locatie kaart

De Tunnel de Tende, formeel de Tunnel du Col de Tende in het Frans en de Traforo stradale del Colle di Tenda in het Italiaans, is een verkeerstunnel in de Alpen, gelegen op de grens van Frankrijk en Italië. De 3,2 kilometer lange tunnel was de eerste moderne verkeerstunnel ter wereld.

Kenmerken

De Tunnel de Tende is een enkelbuizige tunnel van 3.182 meter lengte. De tunnelbuis is kleiner dan gebruikelijk, de tunnel is slechts 4,9 meter breed, de tunnelhoogte is slechts 3,9 meter en er is sprake van alternerend verkeer, geregeld door verkeerslichten. De tunnel heeft een maximumsnelheid van 50 km/h. Het Italiaanse tunnelportaal ligt op 1.321 meter hoogte, het Franse tunnelportaal ligt op 1.280 meter hoogte. De tunnel is onderdeel van de E74 tussen Nice en Cuneo. In Frankrijk is de weg als de D6204 genummerd, in Italië als de SP20. De tunnel gaat onder de 1.871 meter hoge Col de Tende door. De Tunnel de Tende is de zuidelijkste Alpenkruising via een tunnel. De tunnel is tolvrij.

Geschiedenis

De Tunnel de Tende is één van de oudste nog in gebruik zijnde verkeerstunnels ter wereld. De tunnel is al voor het gemotoriseerde tijdperk gebouwd, het was daarom automatisch de langste verkeerstunnel ter wereld toen motorvoertuigen werden uitgevonden. Al in de 18e eeuw werden plannen gemaakt voor een tunnel op deze locatie. De geplande tunnel lag indertijd nog in Italië. In 1860 werd de regio Nice door Frankrijk geannexeerd, waardoor de geplande tunnel op de grens van Frankrijk en Italië kwam te liggen. De tunnel is vervolgens tussen 1878 en 1882 aangelegd. Het was indertijd de langste wegtunnel ter wereld.

De boven de tunnel gelegen Col de Tende heeft in het gemotoriseerde tijdperk geen belang gehad omdat bij de introductie van motorvoertuigen de Tunnel de Tende reeds bestond. Er was geen noodzaak om de bergpas uit te bouwen tot een moderne verkeersweg. De Col de Tende wordt gekenmerkt door een hele serie krappe haarspeldbochten en een zeer smalle rijbaan.

De Tunnel de Tende was de langste wegtunnel ter wereld tot in 1934 de Queensway Tunnel in Liverpool opende.

Oorspronkelijk had de tunnel tweerichtingsverkeer, maar de beperkte breedte van 4,9 meter zorgde ervoor dat vrachtauto's elkaar niet konden passeren. In 1990 is daarom alternerend verkeer ingesteld, geregeld met verkeerslichten en een opstelterrein aan beide tunnelportalen.

Op 3 oktober 2020 werd de weg aan de Franse zijde van de tunnel volledig weggeslagen door overstromingen.[1][2][3] De schade was enorm, grote delen van de D6202 waren weggeslagen tussen Breil-sur-Roya en de Tunnel de Tende. Hiermee was de Tunnel de Tende langdurig buiten gebruik.

Toekomst

De tunnel is smal en wordt met verkeerslichten geregeld, zodat er alternerend verkeer is. Daarom wordt aan de westzijde een tweede buis aangelegd. In 2007 werd een verdrag getekend tussen beide landen om de tweede buis aan te leggen. De bouw van de tweede buis begon in juli 2014, het was gepland de tweede buis in 2021 open te stellen, waarna de oude buis wordt gerenoveerd.[4] In oktober 2020 werd de Franse toegangsweg naar de tunnel echter volledig verwoest tijdens zware neerslag tijdens storm 'Alex'. Grote delen van de weg in de vallei van de Roya zijn toen weggeslagen.

Vanwege de grote schade aan Franse zijde werd overwogen om aan het zuidelijk portaal een brug te bouwen, of om de tunnel aan Franse zijde lager op de helling uit te laten komen.[5][6] Op 5 mei 2021 werd besloten om een viaduct aan te leggen.[7] De werkzaamheden aan de tunnel werden op 3 november 2021 hervat.[8] Op 31 juli 2023 werd de tunneldoorslag gevestigd.[9] De eerste buis moet in juni 2024 worden geopend, daarna wordt de bestaande buis gerenoveerd.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken 3.600 voertuigen van de tunnel gebruik.

Zie ook

Referenties