Tunnel de Toulon

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tunnel de Toulon
link={{{nummer}}}
link={{{nummer2}}}
Kruist Toulon
Lengte 2.969 meter
Openstelling 19-09-2002 / 19-03-2014
Intensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Tunnel de Toulon of Tunnel sous Toulon is een tunnel in Frankrijk, gelegen onder de stad Toulon. De tunnel is bijna 3 kilometer lang.

Kenmerken

De Tunnel de Toulon is een 2.969 meter lange tweebuizige tunnel. De tunnel verbindt de A50 vanuit Marseille met de A57 richting Nice. Dankzij de tunnel hoeft regionaal verkeer niet meer dwars door Toulon. De tunnel is verboden voor zwaar vrachtverkeer en bussen en de maximumsnelheid is 70 km/h. De tunnel telt 2x2 rijstroken en heeft geen vluchtstroken.

Het westelijk tunnelportaal bevindt zich bij het Palais des Sports, bij de havens van Toulon. De tunnel verloopt met een boog en vermijdt het historische centrum, de tunnel is langs het station aangelegd. Het oostelijk portaal bevindt zich net ten oosten van het centrum. Aangezien Toulon geen verdere rondwegen heeft verwerkt de tunnel al het regionale verkeer. Lange-afstandsverkeer gebruikt de A8 die 30 kilometer ten noorden van Toulon langs loopt.

Geschiedenis

In 1964 opende de A57 ten oosten van Toulon en in 1975 de A50 ten westen van Toulon, waarmee er een ontbrekende schakel ontstond. Verkeer werd daarna via diverse routes door het centrum geleid.

Al vlak na openstelling van de A57 werden er door de stad Toulon plannen gemaakt voor een tunnel onder het centrum. Dit bleef de eerste 20 jaar een gemeentelijk project, pas in 1987 werd dit een project van de landelijke overheid, de kosten werden toen geschat op 1,2 miljard francs. In 1991 werd het project van algemeen publiek nut verklaard, wat in Frankrijk noodzakelijk is voor de aanleg van infrastructuur.

De tunnel is in twee fases gebouwd, de aanleg duurde in totaal 23 jaar. In januari 1991 begon de aanleg van de noordelijke tunnelbuis. Op 15 maart 1996 stortte een deel van de tunnel aan het oostportaal in waarna de werkzaamheden ruim een jaar stillagen. De noordelijke buis is uiteindelijk op 19 september 2002 opengesteld na 11,5 jaar bouwtijd.[1]

De tunnel was vanaf dat moment alleen van oost naar west te berijden, er is geen tegenverkeer in de tunnel geweest. In september 2007 begon de aanleg van de zuidelijke tunnelbuis. De werkzaamheden hieraan lagen in 2009-2010 ook tijdelijk stil. De tunnel is vervolgens op 27 februari 2014 ingewijd en op 19 maart 2014 opengesteld voor het verkeer richting oosten, waarmee doorgaand verkeer niet meer door het centrum van Toulon hoefde.[2]

Tol

De Tunnel de Toulon is tolvrij, maar wordt wel door de concessionair Escota beheerd. Oorspronkelijk was de tunnel gepland als publiek kunstwerk, maar de meerkosten leidden ertoe dat de tunnel is overgenomen door Escota, in ruil voor een verlenging van de concessie op de A50 en A57 en verhoging van de toltarieven op die snelwegen.

Referenties