Tunnel de Vernier

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tunnel de Vernier
Kruist Confignon
Lengte 1.940 meter
Openstelling 26-06-1993
Intensiteit 74.700 mvt/dag
Locatie kaart

De Tunnel de Vernier is een verkeerstunnel in Zwitserland. De tunnel is onderdeel van de A1 en is bijna 1,5 kilometer lang.

Kenmerken

De tunnel de Vernier is 1.940 meter lang en telt twee tunnelbuizen, waarbij één van de twee buizen een lengte heeft van slechts 1860 meter. De tunnel ligt in het noordwesten van de agglomeratie van Genève en telt 2x2 rijstroken. De tunnel kruist een woonwijk en het Parque de Vernier. De tunnel begint vanuit zuidelijke richting, net na de brug over de Rhône. Langzamerhand maakt de tunnel een geleidelijke bocht en buigt dan uiteindelijk richting het oosten. Waarna direct na de tunnel de aansluiting Meyrin volgt. De maximumsnelheid in de tunnel is 100 km/h.

Geschiedenis

In 1971 waren er de eerste plannen om de A1 om Genève te leiden. Hierbij zat toen ook al het plan om de snelweg bij Vernier te ondertunnelen. Bij Vernier kon de bouw van de tunnel niet doorgaan omdat omwonenden vanuit de bouw van de weg in 1975 tegenhielden, via een gewonnen referendum. In 1980 werd er wel een plan goedgekeurd waarbij de snelweg minder in het zicht zou zijn door middel van een tunnel bij Confignon en een tunnel bij Chèvres, Waarna in 1986 toch eindelijk kon worden begonnen met de bouw van de weg en van de Tunnel de Vernier. Deze werd in 1993 samen met de Tunnel de Confignon opengesteld voor verkeer[1].

Toekomst

Er loopt een onderzoek over het verbeteren of verbreden van de A1 ten westen van Genève. Wellicht zou de tunnel dus in de toekomst verbreed kunnen worden.

Verkeersintensiteiten

Door de tunnel rijden zo'n 74.700 voertuigen per dag, wat het tot een drukke tunnel maakt.[2] Door de tunnel rijdt vooral forenzenverkeer vanuit het stedelijke gebied van Genève dat in Frankrijk ligt.

Referenties